ADANA - Adana'da emek ve meslek örgütleri, ithal çöplerin yarattığı tehlikeye dikkati çekerek, "Geri dönüşüm önemlidir ama atıkları sularımıza ve bereketli topraklarımıza dökmek cinayettir" dedi.

Adana Barosu, Adana Tabip Odası, Adana Eczacı Odası, Adana Diş Hekimleri Odası, Adana Veteriner Hekimler Odası, Adana Mali Müşavirler Odası ve TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, Doğu Akdeniz Çevre Platformu ve Çukurova Öğretim Elemanları Derneği,  Adana'nın Sarıçam İlçesinde bulunan  Reyhan Caddesi kenarında ithal çöplüğe döndürülmüş bir alanda basın açıklaması yaptı.  Kurumlar adına açıklama yapan Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, sadece 2020 yılında Türkiye’ye 760 bin ton atık girişi olduğunu dile getirerek, bereketli toprakların her tarafının "yasa dışı çöplerle" doldurulup, su ve toprakların katledildiğini belirtti.

'ATIK YÖNETİMİ GELİŞTİRİLMELİ'

Atık ithal etmek yerine, ülkenin kendi atık yönetim sistemini geliştirmeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Menteş, “Atık yönetim becerilerimizin güçlendirilerek ülke atıklarımızı kaynağında ayrıştırma, geri dönüşüm ve geri kazanıma dahil etmek olmalıdır. Bir ürünün sıfırdan üretimi daha fazla enerji tüketimi, daha fazla kaynak tüketimi demektir. Bu nedenle kaynakların sürdürülebilir olarak gelecek nesillere ulaştırılması, etkin ve verimli kullanılması esastır” dedi. 

'GERİ DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ'

Plastik kirliliğinin önlenmesi, yaşam alanlarına gelişi güzel atılmış, yakılmış atıkların bulunmaması ve Türkiye’nin Dünya’nın çöplüğü haline gelmemesi için gerekli önlemlerin alınmasını isteyen Menteş, “Her ne kadar atıklar belirli kodlarla geliyor olsa da atıkların limana ulaşmasından itibaren yeterli denetim ve konusunda uzman personelin bulundurulması zorunludur. Ayrıca işe yaramayacak ve ekonomik değeri olmayan atıkların, daha sonra atık işleyen tesisler tarafından kentte gelişi güzel alıcı ortamlara bırakılmaması konusunda yapılan denetimler sürdürülebilir olarak sağlanmalı, bu tesislerin kütle denge sistemlerinin iyileştirilerek atıkların akıbetinin ne olduğu konusunda net bilgiler elde edilmelidir. Geri dönüşüm önemlidir ama atıkları sularımıza ve bereketli topraklarımıza dökmek cinayettir. Bu tür şeyler yapan suçlular yakalanıp, mutlaka cezalandırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü verilerini paylaşan Avukat İsmail Hakkı Atal, 2002 ile 2016 arasında erkeklerde protstat kanserinin 3 kat, lenf kanserini 5 kat, troid kanserinin 12 kat, akciğer kanserinin 1,5 kat, kadınlarda meme kanserinin 1,5 kat, troid kanserinin 6,5 kat, akciğer kanserinin 2 kat arttığını belirterek "Bunların sebebi bu plastik atıklar, termik santraller, madenler, gelecekte bizi zehirlemesi planlanan nükleer satrallerdir” ifadelerini kullandı. ( MA )

Editör: Haber Merkezi