AYDIN - Aydın’da köylülerin karşı çıktığı JES sondajı, gece saatlerinde direniş çadırındaki 18 kişi gözaltına alındıktan sonra başlatıldı. 

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy’de, jeotermal kaynak arama sondaj çalışmasına karşı 22 Temmuz'dan bu yana direnen köylülere jandarma dün gece bir kez daha müdahale etti. Saldırıda 18 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Köylülerin gözaltına alınmasının ardından direniş çadırı kaldırıldı, gece saat 03.00 sıralarında bölgeye iş makinalarının geçişine izin verilerek, çalışma başlatıldı.

Köşk Karakolu'na götürülen 18 kişi, ifade işlemlerinin ardından sabah saatlerinde serbest bırakıldı. Köylüler, darp edildiklerine dair jandarmadan şikayetçi oldu. 

Öte yandan öğlen saatlerinde TOMA ve jandarma eşliğinde bölgeye getirilen iş makinalarının geçine izin vermedikleri için gözaltına alınan 5 kişi de, gece geç saatlerinde işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

NE OLMUŞTU?

Aydın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile acele kamulaştırma yapılan alanda, jeotermal kaynak arama sondajı (JES) yapılmak isteniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Nisan ayında bölgeye ilişkin verdiği “ÇED gerekli değildir” kararına itiraz süresi dolmadan, 200 dönümlük arazi kamulaştırıldı. JES’lere verilen "ÇED gerekli değildir" ve acele kamulaştırma kararlarına karşı dava açan köylüler, süreç tamamlanmadan, alanda çalışma yapılmasına izin vermeyerek, nöbet başlattı.

120 haneli ve yaklaşık 300 kişinin yaşadığı Mezeköy’de “kamulaştırılan” 200 dönümlük arazi içerisinde zeytinlikler, incir ağaçları var. Arıcılık yapılıyor. Alan, 1. sınıf tarım arazisi statüsünde. Proje yerleşim yerine çok yakın. Ayrıca kapsam alanı içinde yer alan derenin jeotermal suyuyla kirlenme riski var. Mezeköy’e komşu Uzundere köyünde de yaklaşık 700 kişi yaşıyor ve proje bu köyü de etkileme riski taşıyor.

Editör: Haber Merkezi