MERSİN - Nükleer Santrale ilişkin ders verilmesine tepki gösteren NKP ve Eğitim Sen, verilecek dersin bilimde uzak ve öğrencilerin yararına olmadığını kaydetti. 

Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) ve Eğitim ve Bilim Eğitimciler Sendikası (Eğitim Sen), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi ve Titan 2IC İçtaş İnşaat Anonim Şirketi arasında 26 Haziran 2020 tarihinde imzalanan mesleki işbirliği protokolüne tepki gösterdi. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamada, "Nükleer santral istemiyoruz" yazılı pankart açıldı. Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin temsilcileri ile CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in katıldığı açıklamada, "Nükleere hayır, yaşasın hayat" ve "Nükleer öldürür, AKP süründürür" sloganları atıldı.

‘ÖĞRENCİLERİN YARARINA DEĞİL’

Açıklama yapan Eğitim Sen Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, imzalanan protokol ve öğretim programı incelendiğinde, okutulan dersin öğrencinin yararından ziyade sektörün insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya dönük ve bilimsellikten uzak olduğunun görüldüğünü ifade etti. Sümbül, "Nükleer enerji kullanımı birçok yönü ile bilim insanlarınca uzlaşılmamış tartışmalı bir konudur. Küresel ısınmayla birlikte yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarının daha çok tercih edildiği, birçok ülkenin nükleer santrallerin kapısına kilit vurduğu bir dönemde nükleer enerji ve nükleer santrallerin sorunsuz, vazgeçilmez, zorunlu ve nükleer kazaların, bu kazaların gerektirdiği önemden çok uzak biçimde yansıtılması bilim dışıdır, öğrencilere gerçek dışı bilgiler sunmaktır" diye konuştu.

‘DERS BİLİMDEN UZAK’

Eğitim Sen Genel Merkezi Hukuk Sekreteri Arzu Nur Şimşek ise, bu duruma karşı açtıkları davanın takipçisi olacaklarını söyledi. NKP Dönem Sözcüsü Uğur Tulay, yapılacak dersin bilimden uzak olduğunu ifade ederek, Fukuşima ve Çernobil'den ders alınarak nükleer yapımına son vermeye çağırdı.

‘MÜCADELE EDECEĞİZ’

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de Nükleer santralin yapılmaması gerektiğini belirterek, santrale karşı her zaman mücadele edeceklerini söyledi. ( MA)

Editör: Haber Merkezi