ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, AKP’nin yönetimde olduğu dönem ODTÜ’de gerçekleştirdiği kıyım, bugün CHP yönetiminde Beytepe’de sürdürülüyor. 

 Mezopotamya Ajans'ından Yüsra Batıhan'ın haberine göre; Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde yol çalışmaları başlattı. Orman Bakanlığı, Hacettepe Rektörlüğü ve ABB ortaklığında sürdürülen yol çalışmasına karşı artan tepkiler sonucunda yol çalışması durduruldu. Çalışma yürüten ABB, Hacettepe arazisi içerisinde yürüttüğü bir yol çalışmasının bulunmadığını ileri sürdü. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan fotoğraf ve görüntülerle çalışmaların akşam saatlerinde yapıldığını ortaya çıkardı ve yapılan açıklamaları da yalanladı. 

Söz konusu çalışmaların akşam saatlerinde sürdürülmesi AKP’li ABB Başkanı Melih Gökçek döneminde (2017) bir gece yarısı başlatılan ve binlerce ağacın kıyımına neden olan ODTÜ ormanını anımsattı. AKP’den CHP yönetimine geçen belediye döneminde de doğa kıyımına devam edildi. 

Hacettepe’ye bağlı Beytepe Ormanı’nda çalışmalar yürüten S.N., söz konusu yol çalışmasının akşam saatlerinde sürdüğünü açıklarken, Beytepe Ormanı’na yapılacak bir yolun yaratacağı ekolojik tahribatı değerlendirdi.  

'AMAÇ İNŞAATLARA İNSAN TAŞIMAK'

S.N., rektörlüğün üniversite kampüsüne ait olduğu iddia ettiği yolun Ümitköy ve İncek tarafına bağlandığını belirtti. Yolun başladığı yerde yeni yapılan konservatuar binasının olduğunu kaydeden S.N., aynı güzergahta bir yolun daha bulunduğuna dikkat çekerek, bu yolda trafiğin yoğun olmadığını söyledi. Söz konusu yolun trafiği azaltmak ve çevreyi korumak için yapıldığı iddiasına değinen S.N., şunları söyledi: “Bu sadece Hacettepe'ye kalan bir şey değil. Yolun Musul Caddesine ve Beytepe’ye bağlanmasının sebebi, Angora Bulvarı'nın trafiğini rahatlatmak ve İncek'e yapılan onca inşaata kolayca insan taşıyabilmek ancak oraya giden yollar zaten mevcut.”

ŞEHİR SAĞLIĞINDA ÖNEMİ 

Son zamanlarda İncek bölgesinin şantiye alanına dönüştürülmesine değinen S.N., bunun bölgedeki trafiği arttırdığını kaydetti. İncek bölgesi için parçalanması planlanan ODTÜ ve Beytepe ormanının şehir sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan S.N. “Orası şehir ekosisteminin bir parçası. Oraya zarar veren her şeyden uzak durmak lazım. Bu zorunlu bir şey. Bunun şakası ve geri dönüşü yok” dedi.

BELEDİYE ARAÇLARI AKŞAM ÇALIŞIYOR

Ormanda yarım kalan asfaltlama çalışmalarının günler sonra tamamlanması “çalışma yok” iddialarını çürütürken, S.N.’nin aktardığı görüntülerde de ABB’ye ait araçların akşam saatlerinde çalışma yapıldığı ortaya çıktı. S.N., “Biz akşam oradan ayrılıyoruz, öğleden sonra oraya vardığımda bu işlem yapılmış oluyor. Orada gece yarısı yapacaklarını yapıyorlar. Bu oyun bir süredir böyle devam ediyor” diye konuştu.

'BİTKİLER VE HAYVANLAR ETKİLENECEK'

S.N., geçtiğimiz bahar ve yaz ayında orada bulunan bitkileri fotoğrafladığını ve türlerini tespit ettiğini söyledi. S.N., bölgede toplam 178 tür bitki keşfettiğini aktarırken, tilki, tavşan, kertenkele, yılan, gelincik gibi farklı türde birçok hayvan türü gördüğünü söyledi. Söz konusu ormana asfalt döküldüğü taktirde bu bitki ve hayvanların yaşamlarının bundan temel olarak etkilendiğini belirten S.N., şunları söyledi: “Tavşanların, tilkilerin şu an yol yapılan bölgeyi sürekli geçtiklerini gördüm. Orası trafiğe açıldığı zaman zaten 3-5 tane olan hayvanların 2 tanesi arabanın altında kalsa, soyları tükenir. Kaldı ki çok küçük bir alanda kısıtlı kaldıklarında bulabildikleri avlardan oluyorlar. Bu açıdan bakıldığında orman ekosisteminin çok hızlıca bozulacağını söyleyebiliriz. Bitki ekolojisi de aynı şekilde etkileniyor.”

'40 YILLIK ORMAN 2 HAFTADA YIKILABİLİYOR'

Söz konusu ormanın 40 yıl önce, öğrencilerin kendi imkanları ile diktikleri ağaçlardan oluştuğunu belirten S.N., “2 yılda kurulabilen bir şey değil ama 2 haftada yok edilebilen bir şey. Etkisini günlük hayatımızda gözlemleyemesek de uzun vadede hava ve çevre kirliliği ile bu tür yolların zararını göreceğiz. Buralar Ankara için büyük nimet ve korunması gerekiyor. Bu ormanlar yok olursa, şehrin kaybı çok büyük olur. Böyle bir ormanı yok etmektense, bunu korumak ve büyütmek gerekiyor. Bizim yola karşı mücadele veriyor olmaktansa bunu tartışıyor olmamız lazım” diye konuştu.

Kaynak: MA / Yüsra Batıhan

Editör: Haber Merkezi