ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “araçlar ODTÜ içinde değildi” açıklamasını yalanlayan üniversitenin öğrencilerinden Tuğulka Köseoğlu, iş makinelerinin üzerine çıkarak çalışmaları durduklarını söyledi. 

MA'nın haberine göre; Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), eski Başkan Melih Gökçek döneminde başlatılan ve tepkiler üzerine durdurulan 11 kilometrelik “Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı Projesi”ni yeniden başlattı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, 26 Temmuz’da sanal medya üzerinden bir paylaşım yaparak, iş makinelerinin arazi içerisinde olduğunu duyurdu. ABB ise, Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) ve öğrencilerin paylaşımlarını manipülasyon olduğunu ileri sürdü. “Rant projesi” olarak adlandırılan yol yapımına karşı 10 gündür nöbet tutan ODTÜ öğrencisi Tuğulka Köseoğlu, belediyenin açıklamasını yalanladı. 

‘ARAÇLAR ODTÜ İÇİNDEYDİ’

ABB’nin “Çalışma yapılan bölge ODTÜ arazisi değildir. ABB’nin hiçbir iş makinası ODTÜ arazisi içinde değildir. Çalışma, Gölbaşı - Niğde Otobanı Bağlantı Yolu için yapılmaktadır ve bu projede ODTÜ arazisi yer almamaktadır” açıklamasına tepki gösteren Köseoğlu, eylemlerinin ilk gününde araçların ODTÜ arazisinde olduğunu söyledi.

‘ABB’NİN AÇIKLAMALARI MANİPÜLATİF’

Ertesi gün yaklaşık yarım saatlik yürüme yolu mesafesindeki bir alanda araçların çalıştığını ve direnerek geri gönderdiklerini ifade eden Köseoğlu, “Her iki seferde de iş makinalarının ODTÜ arazisinde çalıştığını ve çalışmakta olduğunu açıkladık. Ardından öğrenciler ve mezunlar buraya intikal edip tepkimizi ortaya koyduk. ABB’nin açıklamasının doğru olduğunu farz edip ODTÜ arazisi içerisinde değil dışında çalıştıklarını farz edelim, bu da anlam ifade etmiyor. Manipülatif olmasının ötesinde aklımızla da dalga geçen bir açıklama. Bir kısmı ODTÜ arazisinden geçen bir yoldan bahsediyoruz. Bu yolun tamamını hayata geçirebilmek için elbette ODTÜ arazisinde kalan kısmını da tamamlanması gerekiyor. Yolun ODTÜ arazisinin gerisinde kalan 6 buçuk kilometrelik kısmın çalışmasını tamamladıkları zaman gelip ODTÜ sınırına dayanacaklar. Nihayetinde bu yolu tamamlamak için ODTÜ arazisine asfalt dökümü yapacaklar ve bu yolu ODTÜ arazisinden geçirecekler. Dolayısıyla ‘biz ODTÜ arazisinde çalışmıyoruz onun dışında çalışıyoruz demeleri’ saçma bir yerde duruyor” diye konuştu.

‘ABB YALAN SÖYLÜYOR’

ABB’nin yaptığı “ODTÜ arazisinden geçecek yol ile ilgili olarak mahkeme, ‘kamu yararı gerekçesi’ ile imar planının yürürlükte olduğuna karar vermiştir. İdare hukuku gereğince, mahkeme kararının derhal uygulanması gerekmektedir” açıklamasına ilişkin de Köseoğlu, uygulanmayan mahkeme kararlarını hatırlattı.

Köseolu, “Bu yolun kamuya sağladığı bir yarar yok. Arkadaki Park Joven kulelerini satanlar, inşa edenler, onlardan çıkar sağlayacak olanlar kimse bu yolun yarar sağladığı kişiler de onlar. Dolayısıyla bir mahkeme bu yolda ‘kamu yararı’ bulunduğu gerekçesiyle yapılması gerektiğine karar vermişse yanlış bir karar vermiştir. Kaldı ki bizler bu yolun dava sürecinin de tamamlanmadığını biliyoruz. Bu konuda ABB yalan söylüyor. Melih Gökçek’e olan bıkkınlıktan dolayı kendilerine güven duyuyor ve kurtarıcı olarak görüyorlar. İnsanların yalana inanmasını bekliyorlar. Eli kolu bağlıymış, bu yolu yapmaktan başka bir çaresi yokmuş gibi konuşuyor ama bunun böyle olmadığını biliyoruz. Mahkemenin yürütmesinin durdurulması yönünde karar verdiği projelere devam ettiği de malumumuz” diye belirtti.

Park Joven inşaatının mühürlendiğini bizzat Mansur Yavaş’ın kendisinin duyurduğunu hatırlatan Köseoğlu, “ABB’nin sitesinde yer alan manipülatif bir açıklamada da bu kulelerin planlarının 2017’de iptal edildiği de belirtilmişti. Biz bu kulelerinin inşaatının tüm hızıyla devam ettiğini görüyoruz. Bu durumda hukuki zorunluluklar sebebiyle bu yolu devam ettirmek zorunda olduklarından bahsetmeleri da tamamen manipülasyon anlamına geliyor” dedi.

‘EKOSİSTEM ZARAR GÖRECEK’

Yolun yapılması durumunda ODTÜ’de bulunan orman, sulak alan ve bozkır ekosistemlerinin bundan etkileneceğini vurgulayan Köseoğlu, şöyle devam etti: “Bu yolun sağ tarafı da sol tarafı da ODTÜ ormanı. 2017’de Melih Gökçek belediye başkanıyken buradaki ağaçlar kesilmişti. 2017’den bu yana aslında burada bir ekolojik yenilenme oldu. Bir bozkır ekosistemi oluştu. Burası asfaltlandığı taktirde hem bozkır ekosistemi katledilmiş olacak hem de orman ekosistemin ikiye bölünmesi de gerçekleşmiş olacak.  Orman ekosistemi ve ODTÜ kampüsü içerisindeki diğer ekosistemler çok ciddi zarar görmüş olacak.” 

MEDYANIN TAVRINA ELEŞTİRİ

Köseoğlu, son olarak yaygın ve muhalif medyanın tavrına dikkati çekerek, Gökçek dönemindeki muhalefeti ve aldıkları desteği şimdi göremediklerini söyledi. Köseoğlu, sözlerini şöyle değerlendirdi: “2017’de bu yolun yapılmasına karşı olanlar, bu yolun ranta hizmet ettiğini ve ekolojik yıkıma sebep olacağını söyleyenler, öğrencilerin yanında bariz bir biçimde poz verenler, bugün bu projenin gerçekleştirilmesine dair hiçbir itirazda bulunmuyorlar. Muhalif olduğunu öne süren, rant projelerinin, doğa talanlarının AKP veya onun belediyeleri tarafından gerçekleştirildiği zaman bunu haberleştirmek için çok hevesli olanlar, CHP’li bir belediye bu yolun yürütücüsü olduğu için ya bu meseleye ilgisiz kalıyorlar ya da ABB’nin açıklamalarını manşete taşıyan haberler yapıyorlar. Yaptıklarının ne kadar ilkesiz ve yanlış olduğu açıkça ortada.” 

Editör: Haber Merkezi