ORDU - Kabataş ilçesinde taş ocağının yeniden faaliyete geçirilmesine tepki gösteren ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, taş ocağının hem tarımı hem de halk sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Ordu’nun Kabataş ilçesinde bulunan Alankent Mahallesi Alanbaşı Küme Evleri mevkiinde yeniden faaliyete geçirilmek istenen taş ocağından olumsuz etkilenecek olan yurttaşlar tepkili. Ordu Çevre Derneği’nden (ORÇEV) destek isteyen mahalle sakinleri, taş ocağının durdurulmasını istedi. ORÇEV, yöre halkıyla bir toplantı gerçekleştirerek, taş ocağına karşı mücadele çağrısı yaptı. Yaklaşık 25 hektarlık bir alana kurulması planlanan taş ocağı, köyün hemen yanı başında fındık bahçelerinin dibinde bulunuyor.

‘HER YASAL OLAN MEŞRU DEĞİLDİR’

Toplantıda özellikle yaz aylarında taş ocağının yurttaşları olumsuz etkileyeceğini söyleyen ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, taş ocağının hem tarımı hem de halk sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Mücadelenin kaçınılmaz olduğunun altını çizen Gönül, “Belki çalışmalarını yasalara göre yapıldığını söyleyecekler ancak biliyoruz her yasal olan meşru değildir. Bu karar alınırken sizlere sorulmadı. Şu an sizin burada toplantıya gelmeniz, istemediğinizin en önemli belgesidir” dedi.

‘O GÜNLERE DÖNMEK İSTEMİYORUZ’ 

Toplantıda konuşan mahalle sakinlerinde Selahattin Yüksel, taş ocağına yakın mahallelerin bulunduğunu, bunların çok fazla etkilendiğini söyledi. Taş ocağı istemediklerini belirten İsa Yabul, “Taş ocağının aktif olduğu dönemlerde bahçemizden meyve koparıp yiyemiyorduk. Biz o günlere geri dönmek istemiyoruz” diye seslendi.

Doğanın yok edilmek istendiğini ifade eden Hasan Yüksel, taş ocağı yapılmak istenen bölgede su kaynağı olduğunu ve 140 hanenin suyunu buradan karşıladığına dikkat çekerek, “Burası torunlarımın geleceği, yok olmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Küçükbaş hayvancılık yapan İbrahim Yabul ise bu alanı mera olarak kullandığını dile getirdi. Eski taş ocağı için kazılan çukurların olduğu gibi bırakıldığını söyleyen Yabul, yapılan çalışmalar sırasında çıkan taşların evlerin çatılarına kadar geldiğini dile getirdi. (MA)

Editör: Haber Merkezi