ORDU - Ordu'nun İlküvez yaylasında tamamlanmadan açılan katı atık tesisi kesilen cezaya rağmen çevreyi kirletmeye davam ediyor. Ordulular bir kez daha tesise ilişkin şikayet dilekçesi verdi. 

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Çaybaşı ilçesinde bulunan İlküvez yaylasına yaptığı çöp tesisi tamamlanmadan açıldığı için çevreyi kirletmeye devam ediyor. Bölge halkının yapılmaması için aylarca direndiği tesise tamamlanmadan çöp dökülmeye başlandı. Çöpler rüzgarın etkisiyle ormana dağılmasıyla yabana hayat zarar görmeye başladı. Yine tesisten çıkan kirli su da dere suyuna karıştı.

Daha önce konuya ilişkin yapılan şikayet ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne 88 bin 499 TL para cezası kesilmişti. İşletmenin kirli sularının ormana ve dereye bırakılması üzerine yurttaşlar Çevre ve Şehircilik  İl Müdürlüğü’ne ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne yeniden şikayet dilekçesi verdi.

‘BU TESİS OLDUKÇA RAHAT YOK’

Şikayet dilekçesi veren yurttaşlardan Dursun Çamyar, kirli sulardan kaynaklı hem kendilerinin hem de yaban hayvanlarının zehirlenme tehlikesi altında olduğunu söyledi. Tesise karşı aylarca direndiklerini hatırlatan Çamyar, “Tesisin yapılmasına onayımız yoktu ama yaptılar. Şu an dereye kapkara su akıyor. Bu nedenle tesisin ÇED’inden sorumlu olan Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve Sağlık Müdürlüğü’ne şikayet dilekçelerimizi gönderdik. Ormanlar kesilerek, su kaynağının üzerine yapılan tesisi istemiyoruz. Dağın en tepesine ve su kaynağının üzerine çöp tesisi belki de yalnızca burada vardır. Burada çöp tesisi olduğu sürece rahat yüzü göremeyeceğiz” dedi.

‘BELEDİYELER KAMU YARARINI GÖZETMELİ’

Konuya dair açıklama yapan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, belediyenin yasa tanımayarak insan yaşamını hiçe saydığını belirtti. Belediyelerin kamu yararını gözetmesi gerektiğini ifade eden Gönül, “Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin hukuksuz ve usulsüz çalışmalarına davalar açtık, kazandık. Bu konuda da halkla birlikte şikayetin bir an önce sonuçlanması için mücadele edeceğiz. Belediye halkın sağlığını düşünmesi gerekirken çöp tesisinde gerekli önlemleri almayarak halkın ve hayvanların zarar görmesine neden oluyor” diye konuştu.

‘ÖNLEM ALINMIYOR’

Halkın sesine kulak verilmediğini ifade eden İyi Parti Çaybaşı İlçe Başkanı Ahmet Altun ise, halkın aylarca suyuna, ormanına sahip çıktığını hatırlattı. Tesiste önlem alınmadığını belirten Altun, halkın sağlığının tehdit altında olduğunu bir an önce önlem alınması gerektiğini ifade etti.

(MA)

Editör: Haber Merkezi