DERSİM - Ovacık ilçesine bağlı Ağdat köyündeki Sultan Baba Dağı’nda açan ters laleler, Dersim doğasına ayrı bir güzellik katıyor. 

  

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Ağdat köyünde bulunan Sultan Baba Dağ’ında, karların erimesinin ardından boy veren ve halk arasında “Ağlayan Gelin”, “Hüzün Çiçeği” olarak bilinen ters laleler, doğaya ayrı bir güzellik sunuyor. Canlılıklarını 14 ile 20 gün arasında koruyan ters laleleri görmek isteyen ziyaretçiler, dağın belirli bir yerine kadar araçla geliyor. İki saatlik yürüyüşün ardından ters lalelerin bulunduğu bölgeye ulaşılabiliyor. 

HER YIL DERSİM’E GELİYOR 

Ters laleleri görmek için Mersin’den gelen Hatice Aslan, her yıl kente geldiğini, bu tür endemik bitkilerle ilgilendiğini söyledi. Ters lalelerinde doğaya ayrı bir güzellik kattığını dile getiren Aslan, “Dersim doğası çok güzel. Ters laleler ise bu doğa karşısında eşsiz bir güzellik görüntüsü oluşturuyor. Herkesin gelip görmek isteyebileceği bir yer. Pandemi yasaklarından sonra burayı görmek ayrı bir huzur ve nefes aldırdı. Çiçeklerin zarar görmemesi içinde ayrıca çok dikkat ediyoruz” dedi.

AYRI BİR GÜZELLİK 

Diyarbakır’dan gelen Mehmet Gündüz, arkadaşlarıyla birlikte geldiklerini, yaklaşık iki saat yol yürüdüklerini ve bunun ters laleleri görmeye değer olduğunu söyledi. Ters lalelerin doğanın güzelliğine ayrı bir güzellik kattığını ifade eden Gündüz, “Ben ilk defa geliyorum. Seneye bir daha geleceğiz” şeklinde konuştu.

HERKES GÖRMELİ 

Urfa’dan gelen Halil İbrahim Kılıç da şunları söyledi: “Muhteşem Dersim doğasını ziyaret etmek ayrı bir duygu veriyor. Bu doğal güzelliğin içerisinde 20 günlük bir süreçte yeşeren ters laleler var. Şu an son zamanlarını yaşıyor. Bu çiçekleri görmek için uzun bir yürüyüşte yaptık. Herkesin bu coğrafyayı gelip görmesi gerekiyor. Biliyoruz ki bölgemizde doğaya yönelik çok tahribat var. Coğrafyamızı da korumak ve iyileştirmekte bizim görevimiz. Bu yüzden geldik, gördük ve zarar vermeden geri döneceğiz. Her gelen ziyaretçilerde bu hassasiyetleri göz önünde bulundurmalıdır.”

MA / Ayşe Sürme

Editör: Haber Merkezi