HABER MERKEZİ-Merkez Bankası rezervlerinden 128 milyar doların, daha sonra istifa eden Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde buhar olmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Ahval'ın haberine göre; CHP, '128 milyar dolara ne oldu? sorusuyla, MB'nin rezervlerinin eksiye düşürülmesinde kimlerin rol oynadığını ve dövizin kimlere satıldığını sorgulamaya devam ederken, Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Farkında mısınız, tartıştığımız kurum Merkez Bankası!" başlıklı, 19 Nisan tarihli yazısında, "Şimdi 128 milyarın usule uygun olmayan bir şekilde arka kapıdan dolanarak satıldığının örtülü biçimde kabul edilmesiyle birlikte bunu savunmaya çalışanlar bir avuntu yaratma peşinde" yorumunu yaptı. 

"Sorun 128 milyardan çok daha büyük!" tespitinde bulunan Aktaş, Türkiye'nin günlerdir Merkez Bankası'nın tartıştığına dikkat çekti.

AKP iktidarının, "128 milyar dolar satıldı, tamam; ama bak rezerv yok diyordunuz, en azından bu kadar rezerve sahip olduğumuz ortaya çıktı" yaklaşımını eleştiren Aktaş, "Birincisi, diyelim 128 milyar vardı, bir bürokrat dostumun ifadesiyle dededen babadan içinde 128 milyar dolar olan bir kasa kaldı. İyi de o para harcandı ve şimdi 40-50 milyar dolar borçlusun. 128 milyarı harcadığın gibi bir de üstüne borçlu duruma düştün. Ne yaptın bu kadar parayı" sorusunu yöneltti.

Aktaş yazısını şu satırlarla noktaladı:

"İkincisi ve doğru olanı ise şu: Bir ücretli düşünün, aylık geliri 2.500 lira. Bu parayı da her ay harcıyor, zaten ancak yetiyor. Bu kişinin cebine bir yılda 30 bin lira giriyor. Şimdi bu kişiye yıl sonunda 'Şu 30 bin liranın hesabını ver' dediğinizde o kişinin yılın herhangi bir günü 30 bin liraya sahip olduğu anlamı çıkar mı, böyle mantık olur mu? Dolayısıyla Merkez Bankası'nın 128 milyarı da klasik havuz problemlerine benziyor. Bir borudan giren para havuzda biriktirilmedi, diğer borudan akıtıldı gitti."

Yazının kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Editör: Haber Merkezi