ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Tarımsal üretim maliyetlerindeki büyük artışlara dikkat çeken, işçilik ücretlerinin de son asgari ücret zammıyla birlikte yükseldiğini hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı, bunların çiftçiyi zorladığını vurguladı.

Cumhuriyet'ten Erman Şentürk'ün haberine göre; Üretimde de gerileme olduğunu vurgulayan Çakıcı, şöyle devam etti: “Bundan ötürü aynı işi daha az işçiye yaptırmak amacıyla emekten kısan üreticilerimiz var. Ekip biçen çiftçi sayısı da azalıyor ve bu da işçi istihdamını etkiliyor. Tarla olmazsa işçi nerede çalışacak? Bunu domates ve mısır üreten yerlerde görmeye başladık. İnsanlar eskisi gibi tarlada, bağda, bahçede çalışacak iş bulamıyor.” 

ÜNİVERSİTELİLER VAR

Ayrıca çiftçilerin daha az emek isteyen, bakımı daha kolay ürünlere yönelmeye başladığını ifade eden Çakıcı, “Çevremizde mevsimlik işçiyim, çalışacak tarla arıyorum, bulamıyorum diyen insan sayısı çok fazla arttı” dedi. Piyasada iş bulamadığı için mevsimlik işçiliğe yönelenler olduğunu da belirten Hakan Çakıcı, üniversite öğrencileri arasında bile yaz döneminde tarlada, hasatta çalışmak isteyen ancak iş bulamayanların çok fazla olduğunu kaydetti. 

EKONOMİK KRİZ ETKİSİ

Genel-İş Sendikası İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, işsizliğin ekonomik krizin de etkisiyle gün geçtikçe arttığını, bunun kendisini artık inşaat ve tarlalarda da göstermeye başladığını vurguladı.

Bu nedenle mevsimlik çalışan sayısının geçtikçe düştüğünü belirten Kara, şöyle devam etti: “AKP iktidarının tarımda izlediği politikalar, girdi maliyetlerinde artış üreticinin belini büktü. Hal böyle olunca insanlar tarlasını ekmekten, biçmekten vazgeçip, malını satıyor ve büyük kentlere göç ediyor. O tarlada çalışan, emek verip ter döken, üç aylık maaşı ile evini geçindirmeye çalışanlar da aç kaldı.”

Editör: Haber Merkezi