ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;Türkiye Bankalar Birliği, Reuters'ın dün geçtiği bankaların kredi faizlerini artırdığı haberine ilişkin sert bir açıklama yaptı, Reuters'ı asılsız haber yapmakla suçladı.



ARTI GERÇEK'in haberine göre;- Türkiye Bankalar Birliği (TBB), haber ajansı Reuters tarafından dün servis edilen bir haberden dolayı sert bir açıklama yaptı. TBB, Reuters'i asılsız haber yapmakla suçladı.

Reuters’ın dün geçtiği bir haberde bankaların artan fonlama maliyetlerini kredi faiz oranlarına yansıtmaya başladığı ve Yapı Kredi Bankası’nın ticari kredilerde faiz oranını 4 puan civarında yükselttiği yer almıştı. Bankanın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, ticari kredi faiz oranı yüzde 33.95’e yükselirken, bankacılık uzmanlarının verdiği bilgiye göre bu oran geçen hafta yüzde 29.5 seviyelerindeydi.

Bu hafta diğer bankaların da kredi faiz oranlarında artış görülmeye başlanacağı belirtilmişti. Benzer bir haber geçtiğimiz günlerde başka bir haber ajansı Bloomberg'in sitesinde de yayınlanmıştı.

İLGİLİ HABER



Bloomberg: Bankalar pazartesi itibariyle faiz artıracak



Bloomberg: Bankalar pazartesi itibariyle faiz artıracak

Bloomberg'de yer alan habere göre, Türkiye'de en az altı özel banka pazartesi gününden itibaren gelecek hafta faiz artırmaya hazırlanıyor.





Merkez Bankası verilerine göre bankalarca mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları 19 Nisan itibarıyla yüzde 21 seviyelerine yakın.

Türkiye Bankalar Birliği, dün Reuters'ın ticari kredi faizlerine ilişkin haberde gerçeklerden uzak değerlendirmelere yer verildiğini belirtti bir açıklamada bulundu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"29 Nisan 2019 tarihinde Thomson Reuters Haber Ajansı tarafından yayılan “Bankalar artan fonlama maliyetlerini kredi faizlerine yansıtmaya başlarken…” başlıklı haberde, kamuoyuna kredi faiz oranlarındaki değişmeye ilişkin bilgi vermenin ötesinde objektif olmayan, rasyonel analizlere dayanmayan, gelir-geçer nedenlere dayalı, sınırlı sayıda görüşmeye bağlı kalan, içeriği sığ, gerçeklerden uzak değerlendirmelere yer verilmiştir.

Haberde faiz oranlarında farklı zamanlarda ve farklı nedenlere dayalı olarak ortaya çıkan gerçekleşmeler, sanki güncelmiş gibi aktarılmakta, yetkili olup olmadığı belli olmayan kişilere atfen faiz oranlarının ileriye yönelik seyri konusunda beklentileri yönlendirici ve genellemelerin yapıldığı değerlendirmelere yer verilmiştir. Bu yorum ve değerlendirmeler gerçeği yansıtmamaktadır.

Değerlendirme, yorum, ilişki, davranış ve verilen kararlarda ülkemizin çıkarları en üst düzeyde kollanmalı, spekülatif davranışlardan uzak kalınmalıdır.

Diğer taraftan, bankalarımız da dahil olmak üzere hepimizin yüksek sağduyu ile hareket etmesi, karar verirken sonuçlarını çok yönlü olarak analize tabi tutması gerekmektedir. Bu yaklaşımla, piyasa kuralları ve düzenlemeler çerçevesinde mevduat ve kredi faiz oranlarının belirlenmesinde, içinden geçmekte olduğumuz dönemin şartları ile iç ve dış piyasalardaki gelişmeler bir bütün olarak gözetilmelidir."

TALİMAT GİTTİ İDDİASI

Bankaların ortalama ticari kredi faiz oranları geçen sene ağustos ayında Türk Lirası'nda yaşanan sert değer kaybının ardından o dönemlerde yüzde 40’lı seviyelere kadar yükselmişti. Ancak daha sonra ticari kredi faiz oranları kademeli olarak gerilerken, bankacılık kaynakları ekonomi yönetimi ve regülatörlerin bankalardan faizleri belirlenen seviyelerin altında tutmasına yönelik talimatlar gittiğini belirtmişti.

Konu bugün Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın enflasyon raporu sunumu sonrası yapılan soru cevap bölümünde ekonomist Uğur Gürses tarafından da gündeme getirilerek, eleştirilmişti.

İLGİLİ HABER



Gürses'ten Çetinkaya'ya terleten sorular



Gürses'ten Çetinkaya'ya terleten sorular

Gürses'in TCMB Başkanı Çetinkaya'ya, 'Ankara'dan şirketlere fiyat baskısı yapılırken enflasyon tahminini sabit tutmak ne derece doğru' sorusu toplantıya damgasını vurdu.





BU HAFTA DİĞER BANKALARDA DA FAİZ ARTIŞI GÖREBİLİRİZ

Reuters'ta yer alan haber şöyleydi:

"Bankalar artan fonlama maliyetlerini kredi faiz oranlarına yansıtmaya başlarken, Türkiye'nin en büyük özel bankaları arasında yer alan Yapı Kredi Bankası ticari kredilerde faiz oranını 4 puan civarında yükseltti. Bankanın internet sitesinde yer alan bilgilere göre ticari kredi faiz oranı yüzde 33.95'e yükselirken, konuya yakın kaynaklar bu oranın 4 puanlık artışa denk geldiğini belirtiyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre bu oran geçen hafta yüzde 29.5 seviyelerindeydi.

Yapı Kredi konuyla ilgili yorum yapmadı.

Bankaların ortalama ticari kredi faiz oranları geçen sene ağustos ayında TL'de yaşanan sert değer kaybının ardından o dönemlerde yüzde 40'lı seviyelere kadar yükselmişti. Ancak daha sonra ticari kredi faiz oranları kademeli olarak gerilerken, bankacılık kaynakları ekonomi yönetimi ve regülatörlerin bankalardan faizleri belirlenen seviyelerin altında tutmasına yönelik talimatlar gittiğini belirtmişlerdi.

TCMB verilerine göre en son 19 Nisan'da bankalarca açılan ticari krediler için ağırlıklı ortalama faiz oranları yüzde 26.55 seviyesinde. Ticari kredi faiz oranları 22 Mart'tan itibaren kademeli olarak artış trendine girmişti.

Konuya yakın bir kaynak yeni faiz oranlarının bugünden itibaren geçerli olacağını belirtirken, artan fonlama maliyetlerinin de etkisiyle yaklaşık 4 puanlık bir artışın olduğunu söyledi.

Bir başka kaynak da "Bugünden itibaren Yapı Kredi'de ticari kredi faizlerini hatta açıklanan seviyenin üzerine çıkarak müşterileri yıpratmayacak şekilde yüzde 36-36.5 seviyesine kadar çekilebileceğine yönelik bilgilendirme yapıldı" dedi.

Bir bankacılık analisti bankaların mevduat oranlarında da artışın olduğuna dikkat çekerek bunu kredi faiz oranlarına yansıtmalarının kaçınılmaz olduğunu kaydetti ve "Bu hafta diğer bankaların da kredi faiz oranlarında artış görebiliriz" dedi.

Ticari kredilerden sorumlu bir bankacı da dövizin yükselmesi karşısında kredi faizlerinin düşük kalamayacağını müşterilerine söylemeye başladığını belirterek, "Bu hafta yavaş yavaş yükseliş başlar" dedi.

TCMB verilerine göre bankalarca mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları 19 Nisan itibarıyla yüzde 21 seviyelerine yakın.

Başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, lokallerin altı aydır devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek işsizlik ve enflasyon kur üzerinde baskı yaratırken, dolar geçen ağustos ayının ardından tekrar 6.00 seviyelerine yaklaştı.

Bankalar artan fonlama maliyetlerini kredi faizlerine yansıtmaya başlarken, Yapı Kredi ticari kredilerde faiz oranını 4 puan yükselterek yüzde 33.95'e çıkardı."

Editör: Haber Merkezi