VAN – Bostaniçi Mahallesi’nde kadınlar, komünal şekilde topladıkları kayısıları bir yandan tüketirken, bir yandan da kurutarak, hem kış mevsimine bırakıyor, hem de satışa sunarak ekonomilerine katkıda bulunuyor. 

JINNEWS'ten Zelal Tunç'ın haberine göre; Serhat’ta uzun ve sert geçen kış mevsiminden dolayı hasadı yaz aylarının ortalarında başlayan meyvelerden biri olan kayısıların toplanmasın başlandı. Neredeyse tüm bahçelerde bulunan kayısı, yurttaşlar tarafından günlük olarak tüketilirken, ürün fazlası ise uzun uğraşlar ve birkaç işlemden geçirildikten sonra kış mevsiminde tüketilmek üzere satışa sunuluyor. 

Her işte olduğu gibi kayısı hasadında da bir aradalar 

Van’ın merkez ilçesi İpekyolu’na bağlı müstakil evlerin çoğunlukta olduğu Bostaniçi Mahallesi’nde neredeyse tüm bahçelerde kayısı ağaçlarına rastlamak mümkün. Özellikle temmuz ayı ortalarında olgunlaşmaya başlayan kayısı için en az iki hafta içerisinde toplanması gerektiği belirtiliyor. Bu nedenle mahalle sakinleri, her işte olduğu gibi kayısı hasadı için de komünal bir şekilde bir araya geliyor. 

Herkes gücü oranında emek veriyor

Her bir kayısı için yediden yetmişe tüm yurttaşların kolları sıvayarak gücü oranında emek verdiği kayısı hasadında ilk olarak geniş brandalar seriliyor. Ağaçların dalına zarar vermeden büyük bir hassasiyetle koparılan kayısılar, brandaların üzerinden kovalara dolduruluyor.  Hasada sabah erken saatlerden başlayıp akşam saatlerine kadar devam eden kadınlar, sıcaklığın en yoğun olduğu öğle saatlerinde ise diğer işlerini yapıyor. Kovalara doldurulan kayısılar çatısız damlara taşınarak tek tek çekirdeğinden ayırılıyor, daha sonra da kurutuluyor. 

Hasatta yer alan kadınlardan biri olan Besna Hazır, bir yandan kadınları yönlendiriyor. diğer yandan da kayısı hasadının neredeyse tüm işlemlerinde yer alıyor. 

Zorunlu göçün sonunda verilen mücadele 

Van’ın Bahçesaray ilçesinden 20 yıl önce baskılarla da gündeme gelen “Beyler” yani “Ağalık” sisteminden dolayı Bostaniçi Mahallesi’ne göç eden Besna, burada uzun emekler sonrası bahçesinde meyve ve sebze yetiştirerek yaşamını sürdürüyor. 

‘Kürt halkı birlikte mücadele etmeli’

Mahalledeki kadınlarla dayanışma halinde olan ve kendilerine bir düzen kurarak ürünleri paylaştıklarını söyleyen Besna, bir yandan da kayısıları topluyor. Tek dileği Kürtlere karşı devam eden saldırı politikalarının bir an önce son bulması olan Besna, savaşın ve çatışmanın son bulması için de Kürt halkının birlikte mücadele etmesi gerektiğini belirtiyor. 

Editör: Haber Merkezi