HABER MERKEZİ- Bursa Demokrasi Güçleri zamlara karşı Kent Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Kent Meydanı’nda yapılan açıklamada temel tüketim mallarına ve faturalara gelen zamların geri çekilmesi istendi.

Bursa Demokrasi Güçleri adına açıklamayı Nadir Kırlılar okudu. Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizinin yaşandığını söyleyen Kırlılar, "Tek adam rejiminin yarattığı güvensizlik, kuralsızlık, belirsizlik ve keyfilik krizi daha da derinleştiriyor. Erdoğan’ın fantastik tezleri, TÜİK’in sahte verileri, NAS modeli, Çin modeli derken ülkemiz felaketten felakete sürüklendi. Son bir yılda döviz, çarşı pazar fiyatları, akaryakıt, doğalgaz ve elektrik fiyatları en az yüzde yüz arttı. Her gün yapılan zamlarla ve vergilerle halkı yaşayamaz hale getirdiler” dedi.

“GIDA FİYATLARI CEP DEĞİL ARTIK CAN YAKIYOR”

Gıda fiyatları cep değil artık can yakıyor diyen Kırlılar, “Evine et değil dert giren vatandaşın evine şimdi ot bile girmiyor. 20 yıllık AKP iktidarının ve özellikle son 4 yıllık tek adam döneminin ülkemize faturası çok ağır oldu. Ülkemizi her alanda geriye götürüp adeta ekonomik çöküşe sürükledi. Mazot fiyatları, gübre, tohum, ilaç, sulama enerjisi gibi temel girdiler çiftçiyi üretemez hale getirdi. Benzin fiyatları araç sahiplerine kontak kapattırdı.Yıllardır kaşıkla verip kepçeyle aldılar. Başarısızlıklarını gizlemeye çalıştılar, suni gündemler ile halkın gündemini unutturmaya çabaladılar. Ama artık mızrak çuvala sığmıyor, algı operasyonları vatandaşta karşılık bulmuyor” dedi.

“ZAMLARA VE HAYAT PAHALILIĞINA YETER DİYORUZ”

Zam furyası altında sefalete sürüklenen, enflasyona ezdirilen, günde 9-10 saat çalışıp da evine ekmek götüremeyen işçi ve emekçilerin, geleceksizlikle karşı karşıya kalan gençlerin, her gün haklarına göz dikilen tacize, tecavüze şiddete uğrayan, işsizlik ve güvencesizlikle sınanan kadınların, açlık sınırının altında yaşamaya zorlanan emeklilerin, üretemez hale gelen köylülerin, borç içinde kıvranan küçük esnafın tahammülü kalmadı diyen Kırlılar, “Kara kışın ortasında bu hayat pahalılığı ve ekonomik kriz içinde vatandaştan daha fazla fedakarlık beklemek aymazlıktır. Fedakarlık yapacak birileri varsa bu ülkenin kaynaklarını yağmalayanlar, paralarına para katanlardır. Bugün ülkenin birçok yerinde başta moto kuryeler olmak üzere, ayağa kalkan, zam talebiyle grev başlatan işçiler, bizlere zamlara ve yoksulluğa karşı yapılması gerekeni göstermektedir. Talebimiz son bir yılda emekçilerin üzerine karabasan gibi çöken elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve temel gıda ürünlerine yapılan zamların geri çekilmesi” olduğunu söyledi.

Bursa Demokrasi Güçlerinin talepleri şöyle:

Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez derhal geri alınmalıdır.

  • Maddi imkansızlık nedeni ile elektrik, doğalgaz, su faturalarını ödeme zorluğu çekenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, bu ihtiyaçlar kamu kaynaklarından sağlanıp, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir.
  • Enerji kuruluşları acilen kamulaştırılmalı, enerji yoluyla halkın soyulması durdurulmalıdır.
  • Tarıma destekler artırılmalı gıda üretimine yapılacak destekler ve üretilenlerin kooperatifler aracılığıyla halka ulaştırılması sağlanmalı, başta ekmek olmak üzere tüm gıda ürünleri halkın alabileceği seviyeye çekilmelidir.
  • Hızla artan fiyatlar karşısında ücretleri eriyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir. (Kaynak: Bursa/EVRENSEL)
Editör: Haber Merkezi