KARADENİZ-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Çay yevmiyesi 300 Lirayı gördü! Fındık Üreticisi tedirgin.
Doğu Karadeniz’deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay hasadına sayılı günler kaldı.


Korona virüsle mücadele kapsamında alınan kararlar gereği il dışında yaşayan Rizeliler bu yıl çay toplamaya Rize’ye gidemiyor buda yetmiyormuş gibi, Korona virüs tedbirleri kapsamında sınır kapıları da kapatılınca Azerbaycan’dan ve Gürcistan’dan gelen işçiler gelemeyince çay toplama ücretleri günlük yevmiye 200-300 Lira aralığında yükseldi.


Günlük yevmiyenin 300 Liraya dayandığı Doğu Karadeniz’deki çay toplamasını bilen işçi bulmakta sorun olmaya başladı. Rize’de uygulanan çayı toplayan topladığı çayın bedelinin yarısının sahibi olurken, anlaşmaya göre bazıları da 3’te 2’sini alıyor. Günlük 200 ila 300 lira arasında bir ücretle çay bahçesine giren yevmiyeçiler ise, sabah 06.00’da alınıyor kahvaltıdan sonra, öğle yemeği molasından sonra akşam saat 17.00’a kadar çaylıkta çay topluyor.





Doğu Karadeniz’deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde Çay hasadıyla başlayacak olan işçi sorunu Korona virüsün yaz aylarında devam etmesiyle aynı sorunun Karadeniz boyunda yaşanması durumunda Yeşil Altın olarak bilinen fındıkta da aynı sorunların yaşanması olasılığı fındık üreticisinin de korkulu rüyası oldu.
Şimdiden fındık üreticisi fındık hasadını nasıl yapacağının hesabını yaparken bir yandan da kulağı Korona virüsün aşısının bulunduğu haberini bekliyor.

( Kaynak: https://www.karadenizekspres.com/cay-yevmiyesi-300-lirayi-gordu-findik-ureticisi-tedirgin/23253/)
Editör: Haber Merkezi