ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Youtube hesabından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) mevduatlarında TL karşılığı 15 milyon TL'nin üzerinde döviz bulunduran şirketlere, TL kredi verilmemesine ilişkin aldığı kararı değerlendirdi. Demirtaş bu kararın bazı şirketlerin kur korumalı mevduata geçmesine ve Hazine'den yüklü para çıkışı yaşanmasına sebep olacağına, bazı şirketlerin de yurt dışında şirket kurarak dövizin yurt dışına çıkmasına sebep olacağını söyledi.

TIKLAYIN:BDDK, piyasalar kapandıktan sonra TL krediler için döviz varlığı sınırı getirdi, döviz kuru düştü

Demirtaş ayrıca şirketlerin hesaplarında bahse konu miktardan fazla olan kısmını hissedarlarına temettü olarak ödeyebileceğini belirterek " O zaman ne olacak. Bu mu çözüm. O zaman, temettü çekmek yasaktır kararı mı çıkaracağız" diye sordu.

"Kur korumalı mevduattaki zarar git gide artacak"

Demirtaş yayımladığı videoda şunları kaydetti:

"Biliyoruz ki BDDK’nın çıkardığı bu kural şirketlere diyor ki; ‘Kardeşim dolar/TL’yi tutmak için dolara ihtiyacımız var. Dolayısıyla siz ey şirketler 900 bin doların üzerinde döviziniz varsa ve kredi kullanmak istiyorsanız, o fazladan doları satacaksınız.

Peki şirketler ne yapacak, kredi kullanmak zorunda. O zaman bu satışı yapacaklar. Peki büyük ihtimalle Pazartesi’nden itibaren ne olacak? Şirketlerin bir kısmı, dolarlarını ekstra kısımlarını bozup, kur korumalı mevduata geçecek. İyi de ben ne yaptım, bir bardak suyu bir yerden aldım öbür bardağa koydum. Amacım o bardaktaki suyu başka bir yere boşaltmaktı ama başka bir yere koydum.

Ne demek istiyorum: Kur korumalı mevduat TL cinsinden olsa da aslında dövize endeksli. Dövizin ta kendisi… O da bir döviz hesabı. Biz biliyoruz ki kur korumalı mevduata yatırım yapan şirketler aslında dolar yatırımcısı. Aslında öyle bir ürün olmasa anında gidip dolar alacaklar.

Dolayısıyla şirketlere siz 900 bin doların üstündeki dolarınızı bozacaksınız dediğiniz zaman ve zorladığınız zaman kredi vermem diyerek, tabi elleri mahkum bunu yapacaklar.

Belki dolar/TL’de kısa bir düşüş olacak ama kur korumalı mevduattaki zarar git gide daha da artacak. Arkadaşlar bu çıkar yol değil. 

( T24 )

Editör: Haber Merkezi