VAN - Yaşanan iki büyük depremin ardından milyonlarca TL vergi borcu biriken Vanlı esnaf, yaşanan ekonomik krizin üzerine bir krizin daha eklendiğini belirterek, borçlarını ödeyecek durumda olmadıklarını söyledi.

Van'da 2011 yılında yaşanan iki depremin ardından esnafın biriken vergi borçlarının terki (affı) için yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Hükümet yetkililerinin vergi terki konusunda yaptıkları açıklamaların da sadece seçim propagandası olduğu görüldü. Depremden bu yana biriken vergi borçlarının ödeme döneminin Ocak 2018 tarihinde başlaması Van esnafını ikinci bir ekonomik krizle karşı karşıya getirdi. Borçları biriken esnaf, bu borcu ödeyemeyeceklerini söyledi.

'EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE SATIŞLARIMIZ DURMA NOKTASINA GELDİ'

Kömür satarak esnaflık yapan birçok kişinin, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV) dağıttığı ücretsiz ve kalitesiz kömürden dolayı zor günler yaşadığını söyleyen Hasan Ceyhan, satışlarının durma noktasına geldiğini belirtti. Depremden sonra 58 bin TL vergi borcunun biriktiğini dile getiren Seyhan, "Bu aydan itibaren vergilerin ödenmesi başlayacak. Depremden sonra yaşanan yıkım nedeniyle vergi borçlarımızı ödeyemez hale gelmiştik. Aslında şimdi de ödeyemez haldeyiz. Bir sürü malımız enkaz altında kaldı. Doğal gaz kullanımı ve Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan yardım kömürleri nedeniyle işlerimiz yok denecek kadar az. Bunların üstüne bu yıl havalar sıcak geçti. Bu da bizi olumsuz etkiledi. Yine kötü giden ekonomi nedeniyle de satışlarımız durma noktasına geldi" dedi.

'62 ESNAFTAN 35'E DÜŞTÜK'

Ocak ayı sonunda vergi borcuna ait ilk taksidin ödemesi gerektiğini hatırlatan Seyhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Biriken vergi borçları dışında her ay ödediğimiz diğer vergilerimiz var. Zaten bunları bile zar zor ödeyebiliyoruz. Depremden sonra biriken vergi borçlarımızın ödemesi de başladı. Şuan ne yapacağımızı kara kara düşünüyoruz. Esnaf bu vergileri ödemeyecek durumda. O hale geldik ki, site bekçisinin parasını bile ödeyemiyoruz. Paramız yok ve üstüne bir de vergi borcu eklenince ne yapacağımızı şaşırdık. Yetkililerden vergi borçlarının tamamen terkini istiyoruz. Bu konuda umutluyduk ama hayal kırıklığına uğradık. Şu an başlayan ödemelerde kimi aylık 2 bin TL, kimi daha fazla vergi ödemek zorunda. Biz aylık 2 bin TL kazanmıyoruz ki vergi ödeyelim. 3 yıl önce kooperatifimize bağlı 62 esnaf vardı ama şuan sayı 35'e düştü. Vanlı esnafların üçte ikisi vergi borçları yüzünden icralık olacak."

'1 MİLYON TL VERGİ BORCUM VAR, ÖDEYEMEM'

Daha önce ertelenen vergi borçlarının 30 ay boyunca ödenmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken esnaf Mahir Alıcı da, birçok kişinin kepenk indirmek zorunda kalıp icralık olacağını belirtti. Yetkililerin acil önlem alması gerektiğini kaydeden Alıcı, "Biz vergi borçlarının telkinini bekliyorduk fakat yapılmadı. Talebimiz biriken vergi borçlarının silinmesidir. 5 yıldır erteleniyordu, eğer ödenme imkanı olsaydı zaten ödenirdi. Ama ödenme imkanı yok. Bu kötü gidişat ve ekonomik kriz ortadayken vergi borçlarının ödenmesi imkansızdır. Yıkıcı depremlerden sonra insanlar evini işini kaybetti ve aylarca dışarıda kaldılar. Bu nedenlerden dolayı vergi borçlarını ödeme imkanımız yoktur. Sakarya ve Gölcük’te yaşanan depremlerde ve Rize’de yaşanan sel felaketinden sonra afetten etkilenen esnaflara vergi terki yapıldı. Fakat Van’da yaşanan 2 yıkıcı deprem ardından vergi terkini yapılmadı. Benim 1 milyon TL’nin üzerinde vergi borcum var. Bunu bugünkü şart ve koşullarda ödemem mümkün değildir. Bu vergiyi ödeme şansımız yüzde sıfırdır" şeklinde konuştu.

'BAZEN SİFTAH YAPAMIYORUZ'

Bir diğer esnaf Ali Muhan ise, kötü giden işlerinin üzerine vergi borcunun da eklendiğini belirtti. Geçmişte işlerinin daha iyi olduğunu ifade eden Muhan, "Biriken vergi borçlarının ödemesi başladı. Bu aydan itibaren ödeme yapmam gerekiyor. İş yapamadığım için de elde avuçta para yok. Nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Bazen günlerce siftah bile yapamıyoruz. Geçmişte bu dönemlerde işlerimiz iyiydi ama son süreçte iş yapamaz duruma geldik. Bu dükkan kendi tapulu dükkanım olmasıydı kepenk indirir, gider evimde otururdum. Depremden sonra Van’ın afet bölgesi ilan edilmesini çok istedik ama yapılmadı. Depremden sonra da vergi borçlarımız birikti ve şuan ödeyemez duruma geldik" dedi.

(MA / Nimet Ölmez – Mahmut Ruvanas)
Editör: Haber Merkezi