İSTANBUL - Salgın döneminde TİS kapsamının gerilediğini belirten DİSK-AR, özel sektörde TİS kapsamı dışında kalan işçi sayısının 841 bin olduğunu kaydetti. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), salgın dönemindeki Toplu İş Sözleşmesi’ne (TİS) dair rapor yayınladı. Raporda, salgın döneminde TİS kapsamının gerilediği ifade edildi. 

Rapora göre, salgın döneminde özel sektörde TİS kapsamı yüzde 6,9’dan yüzde 5,5’e geriledi. Yine salgın döneminde özel sektörde TİS kapsamı dışında kalan işçilerin sayısının 841 bin artığına yer verildi. 

Raporda, sendika üyesi işçilerin yüzde 28'inin TİS kapsamı dışında kaldığı ifade edildi. Raporda 616 bin işçinin sendika üyesi olduğu halde TİS kapsamına alınmadığının altı çizildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından yayımlanan sendikalaşma istatistiklerine göre Ocak 2022 döneminde sendikalı işçi sayısı 2 milyon 189 bin 645 kişi, sigortalı işçi sayısı ise 15 milyon 294 bin 362'dir. Böylece Ocak 2022 döneminde resmi sendikalaşma oranı yüzde 14,32'dir. Kayıtdışı işçilerin de hesaba katıldığı fiili sendikalaşma oranı yüzde 13,3'e düşmektedir.

VAHİM BİR HAL ALDI

Sendikal hakların etkin bir biçimde kullanılmasının önemli bir sacayağı olan toplu iş sözleşmesi kapsamı oranı Türkiye'de vahim bir hal almaktadır. Kamu sektöründeki yüksek sendikalaşma oranı nedeniyle toplam toplu iş sözleşmesi kapsama oranı yüzde 9,5 olarak görünse de özel sektörde çok daha düşüktür. Özel sektörde TİS kapsamı yüzde 5,5'tir.”

(MA)

Editör: Haber Merkezi