DİYARBAKIR - Krizin faturasının emekçilere, emeklilere ve işsizlere çıkarılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, “Borç yüzde 1’in borcudur, yüzde 99 bunu neden ödesin” diye sordu.


MA'nın haberine göre; Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, döviz kurunun yükselmesi sonucu çalışanların maaşlarını erimesine ilişkin Ofis AZC Plaza önünde basın açıklaması yaptı.  Açıklamada, “Krizin faturasını krize yol açanlar ödemelidir” pankartı açıldı. Emekçiler adına açıklamayı okuyan Diyarbakır Tabip Odası (DTO) üyesi Orhan İlim, yaşanan krizin AKP’nin izlemiş olduğu neoliberal politikaların sonucu olduğunu kaydetti.


‘KRİZİN NEDENİNİ ÇARPITAMAZLAR’


Yaşanan krizin,  ranta dayalı izlenilen ekonomi politikalarını tıkanmasının sonucu olduğunu belirten İlim, “AKP, ‘ekonomik savaş içindeyiz’ diyerek 16 yıldır uygulanan sermayeye kaynak aktarmaya ve yatırıma dönüşmeyen, spekülatif büyümeye dayalı ekonomi politikalarının yol açtığı krizin nedenini çarpıtamazlar. Bu kriz, küresel kapitalist bunalım ve ülkedeki siyasal rejim krizinin bileşkesi olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.


‘EMEKÇİLERİN KAYBI ARTTI’


Emekçilerin yılbaşından bu yana döviz kuru etkisiyle kayıplarının olduğunu ifade eden İlim, "Kamu emekçilerinin kaybı,  dolar bazında yüzde 18,  euro bazında ise yüzde 11 olarak gerçekleşmiştir. Emekliler için de kayıplar dolar bazında yüzde 37, Euro bazına ise yüzde 32 oranındadır.  En büyük kayıp sabit ücretli olan asgari ücretlilerde yaşanmaktadır. Temmuz ayında ortaya çıkan enflasyon açığı nedeniyle asgari ücretlilerin kaybı dolar bazında yüzde 42, Euro bazında ise yüzde 37’tir” diye konuştu.


‘DEMOKRATİKLEŞMEYEN CUMHURİYET YENİ KRİZLER YAŞAR’


AKP’nin savaş dilini bir an önce sona erdirmesi gerektiğini vurgulayan İlim, “Türkiye’deki ekonomik krizin hukuk ve demokrasi krizinden bağımsız olmadığı görülmelidir. Tek adam rejimi sürekli kriz hali demektir. Cumhuriyet rejimi demokratikleşmediği sürece bir kriz bitse de yeni krizler yaşanacaktır” ifadelerini kullandı.


‘YÜZDE 99’U NEDEN ÖDESİN?’


Yaşanan krizin faturasını emekçilere, emeklilere ve işsizlere çıkarılmasına izin vermeyeceklerini vurgulaya İlim, “Kemer sıkma amacıyla ‘acı reçete’ peşinde olan iktidar cenahını uyarıyoruz. Çözüm ve reçete arayışındaysanız emekçilerin taleplerini dikkate alın. Borç yüzde 1’in borcudur. Yüzde 99 bunu neden ödesin” diye sordu.


‘İÇ VE DIŞ POLİTİKADA BARIŞI SAVUNULMALI’


İlim,  taleplerini şöyle sıraladı: "İç ve dış politikada barış savunulmalı,  OHAL rejiminin tüm olumsuz etkileri ortadan kaldırılmalı ve hukuk yeniden tesis edilmeli, kanun dışı harcamalardan vazgeçilmeli,  varlık fonu gibi fonlar derhal kamuoyu hizmetine açılmalı, rantçı sermayeyi destekleyen sistem lağvedilmeli, vergi sistemindeki adaletsizlik bölüşüme son verilmedir” dedi.
Editör: Haber Merkezi