HABER MERKEZİ – Türk Lirası’ndaki değer kayıpları sürüyor. Dolar/TL 7,40’ı aşarak rekor kırarken, euro/TL de 8,80 ile zirvesini güncelledi.


Türk Lirası’ndaki (TL) değer kayıpları, Merkez Bankası’nın Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı öncesinde sürüyor.

Dün 7,39’un üzerine tırmanarak rekor kıran dolar/TL, bu sabah zirvesini 7,40’ın üzerine taşıdı.

Benzer bir hareketle euro/TL de 8,80’i aştı.

Dolar/TL saat 10:08 itibarıyla 7,3997’den el değiştirirken, euro/TL ise 8,8055’ten değerleniyor.

TL, yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 20 değer yitirmiş durumda.

The Times: Türkiye’nin TL’yi kurtarmak için seçenekleri azalıyor




The Times gazetesinde yayımlanan “Türkiye’nin lirayı kurtarmak için önündeki seçenekler azalıyor” başlıklı haberde, dolar/TL kurunun, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018 yılında ‘başkanlık sistemi’nin ilk cumhurbaşkanı seçildiğinde 4,73 olduğu hatırlatıldı.

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde, Türkiye’nin bir kur krizinin içine düşmekte olduğu belirtilerek, özetle şu ifadeler kullanıldı:
Ekonomistler, bu durumdan büyük oranda Erdoğan’ı sorumlu tutuyor. Tekrar seçildiği 2018’deki seçimlerle yürütmeye dair yetkilerin neredeyse tamamını kendi elinde toplayan bir dizi anayasal değişiklik de yürürlüğe girdi ve göreve başlamasından birkaç saat sonra damadını maliye bakanlığına atayarak ekonomi politikalarının da kontrolünü eline alma niyetini ortaya koydu. O tarihten bu yana Merkez Bankası’na enflasyonun artmasına, liranın da değer kaybetmesine karşın faiz indirme baskısı kuruyor.

Türkiye’nin elinde çok fazla seçenek yok. Taze para girişi karşılığında şeffaflıkla ilgili ciddi düzenlemeler ve reformlar talep edileceğinin farkında olan Erdoğan, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) gitmeyeceklerini açıkladı. Faiz artışı ve bunu takiben kredi sıkılaştırması da derin bir resesyona yol açacak ve Türkiye’nin büyümesinin üzerine kurulu olduğu balonun ortaya çıkmasını sağlayacak. Yeni bin yılın ilk dönemlerinde yaşanan kur krizinin ardından iktidara elen Erdoğan, bu durumun kendisi için ne kadar ciddi siyasi sonuçlar doğuracağının çok farkında.

( Gazete karınca )

Editör: Haber Merkezi