DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  DTSO Kadın Meclisi Divan Sözcüsü Nurten Muhsinoğlu, yönetim anlayışında ezber bozduklarını belirterek, “İlklerimizle örnek teşkil ediyoruz. Başardığımız bu ilkin ileriki zamanlarda yaygınlaşacağını umuyoruz” dedi.


JINNEWS-Gülistan Azak'ın haberine göre;  Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek kadınlara ekonomik alanda yaşadıkları zorluklar ve özgün sorunlarının üstesinden gelecek desteği vermeye, ülkedeki tüm diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek olmak üzere aktif, karar alıcı ve yetkili kadın girişimci sayısının artırılması, kadın üyelerin karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik amacıyla kendi bünyesinde Kadın Meclisi’ni kurdu. 23 Mayıs’ta ilk toplantısını gerçekleştiren DTSO Kadın Meclisi, divan sözcüsü ve divan üyelerini belirledi.


Çalışmaları hakkında konuşan Kadın Meclisi Divan Sözcüsü Nurten Muhsinoğlu, kadın meclisi, meclis divanı, yürütme kurulu, yürütme sözcüsü ve komisyonlarıyla ilgili bilgilerin paylaşıldığı ilk toplantılarını gerçekleştirdiklerini söyledi. Toplantının verimli geçtiğini ve ilk olması nedeniyle ezber bozduğunu kaydeden Nurten, kadını iş yaşamında etkinleştirme çabalarını sürdüreceklerini vurguladı.


‘Ezber bozduk, emeği görünür kıldık’


Tüzükte yer alan Dönem Sözcülüğü’ne dikkat çeken Nurten, DTSO Kadın Meclisi olarak yönetim anlayışında ezber bozduklarını söyledi. Tüzükle ilgili bilgi veren Nurten, “Tüzükte başkanlık sistemini kabul etmediğimizi, bunun yerine dönem sözcülüğünü uygun bulduğumuza dikkat çekmek isterim. Kadın Meclisi’nin amacı kadını daha fazla görünür kılmak, emeği görünür kılmak, yetki düzeyinde daha fazla yetkinleştirmek ve geliştirmektir. Her yıl bir kadının dönüşümlü olarak bu temsiliyeti üstlenmesi meclisimizde bulunan kadınları etkin kılmayı amaçlamaktadır. Kadın dayanışması, kadınların iş sahasında duruşları açısından daha demokratik olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.


‘Son güne kadar aday olmak isteyen kadınları bekledik’


Çalışma aşamasında kayıt dışı kadın istihdamı ile ilgili ciddi sorunlar tespit ettiklerini aktaran Nurten, kayıt dışı kadın istihdamına karşı kadınları iş alanlarında etkinleştirmeyi ve projelerle istihdam olayının takipçisi olmaya hazırlandıklarını söyledi. Bu anlamda Kadın Meclisi’nin yalnızca bir adım olduğunun altını çizen Nurten, çalışmalarıyla önemli ilklere imza atacaklarını vurguladı. Kadın Meclisi’nin gerçekleştirilen ilk toplantısında büyük bir enerji hissettiğini dile getiren Nurten, son güne kadar aday olmak isteyen kadınları bekledikleri de kaydetti.


 ‘İlkelerimizle örnek teşkil ediyoruz’


Nurten, şöyle devam etti: “Çok çaba harcadık. Normalde ticaret odalarında seçim listeleri çok önceden belliyken, bizler son güne kadar bizlere katılan kadınlara çağrılarda bulunduk ve bizlerle olmalarının önemini sürekli olarak yineledik. Gerçekleştirdiğimiz toplantıyı da bu çabanın ürünü olarak görmek mümkün. Kadınların etkin katılımlarıyla toplantımızı gerçekleştirdik. Kadın meclisi, meclis divanı, yürütme kurulu, yürütme sözcüsü ve komisyonlarımızın ilk olan üyelerinin bilgilendirmelerini gerçekleştirdik. Tüm bu saydığım alanlar Kadın Meclisimizin ilk olması nedeniyle seçilen üyelerimiz için de ilk olma özelliğini taşıyor. Özellikle Çevre Komisyonumuz var ki, bunu özellikle belirtmekte fayda var. Birçok kurumda olmayan Çevre Komisyonu odamıza bağlı Kadın Meclisi’nin tüzüğünde mevcut olması yine çalışmalarımızdaki ilklerinde en önemli göstergesinden biri diyebilirim. İlklerimizle örnek teşkil ediyoruz.”


‘Meclisimizin yaygınlaşacağını umuyoruz’


Kadın Meclisi’nin tüm kurum ve sendikalarda uygulanmasını öneren Nurten, DTSO’ya bağlı kurulan Kadın Meclisi’nin Türkiye’de bir ilk olmasının tüm kurum ve kuruluşları etkilediğini söyledi. Nurten, çok sayıda tebrik ziyareti aldıklarını ve başardıkları bu ilkin ileriki zamanlarda yaygınlaşacağını umduklarını ifade etti.

Editör: Haber Merkezi