DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  DTSO Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Sevim Vural kadının en fazla görülmediği alanın iş dünyası olduğunu söyleyerek, ”Kadın Meclisi ile kadınlara katkı sunmak istiyoruz.  Kadınları desteklemeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.


DTSO Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Sevim Vural, meclisin çalışmalarını ve planlamalarını JIN NEWS'te Rengin Azizoğlu'na anlattı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Ekonomik alanda çalışma yürüten kadınların sahada güçlendirilmesi, kadın girişimci sayısının artırılması ve kadın üyelerin karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik amacıyla kendi bünyesinde Kadın Meclisi kurdu. Türkiye’de bir ilk olarak DTSO bünyesinde kurulan Kadın Meclisi, 27 Nisan’da yapılan seçimle 48 kişilik üyelerini seçti. 23 Mayıs’ta da ilk toplantısını yapan Kadın Meclisi, 11 kişilik yönetim kurulunu belirleyerek, çalışmalarına başladı.


‘Kadınları önceleyen bir davranış gelişti’


DTSO bünyesinde bir kadın meclisinin kurulmuş olmasının, iş dünyasında var olmaya çalışan kadınların ‘Biz de varız’ söyleminin karşılığı olduğunu söyleyen Sevim, bu durumun insanların ilgisini çektiğine değindi. Sevim, “Hem erkeklere bir içselleştirme ve kabul etme noktasında olumlu katkı sundu hem de kadınlar güç aldı ve görünürlük kazandı. Zaman içerisinde sahada kadınların sayılarının artması noktasında olumlu bir etki olacaktır. Kurulduktan hemen sonra hızlı bir şekilde amacımıza yönelik istediğimiz ivmeyi yakaladık diyebilirim. DTSO bünyesindeki çalışmalara kadınlar çok fazla katılamıyordu ama kurulur kurulmaz hızlı bir şekilde dahil olduk. DTSO’daki komitelere kadınlar katılmaya başladı. Alınan kararlarda ve çalışmalarda kadınları önceleyen bir davranışın geliştiğini de gözlemliyoruz. Dolayısıyla bunu çok değerli buluyoruz. DTSO’nun da bu çalışmayla diğer odalara öncü ve örnek olabileceğini düşünüyoruz” dedi.


‘Uluslararası ekonomi zirvesi yapmayı planlıyoruz’


Kuruldukları günden bugüne meclis içerisinde çeşitli komisyonlar kurarak iş bölümü gerçekleştirdiklerini belirten Sevim, DTSO’daki komisyonlara entegre olarak çalıştıklarını anlattı. Sevim, “İlgili sektörlerde fuar ve tanıtım organizasyonlarında yer almaya başladık. Bu anlamda da tanıtım organizasyonlarında görünür olma hedefine ulaştık. Ekim ayında Workshop programı düzenledik. Kentteki kadınların ekonomik alanda yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri noktasında kadınların görüşlerini aldık. Kadınlardan aldığımız sorunlar ve öneriler doğrultusunda çalışma programımızı hazırlıyoruz. Kent turizmine yönelik çalışmalar içerisinde yer alıyoruz. 2020 yılının ilk çeyreğinde de uluslararası ekonomi zirvesi yapmayı planlıyoruz. Yaklaşık 10 ülkeden kadın arkadaşlarımızı buraya davet ederek kadın meclisi örneğini anlatmak ve işbirlikleri geliştirme amacımız var” diye vurguladı.


‘Her kesimden kadına ulaşmayı hedefliyoruz’


Bunun yanı sıra DTSO bünyesinde kadınlar için bir birim oluşturduklarını da dile getiren Sevim, “Girişimci olan ve girişimde bulunmak isteyen kadınlara mentorluk desteği verilecek ve birlikte çözüm üretme noktasında güç birliği içerisindeyiz. İlçelere göre köydeki kadınlara da ulaşarak evlerinde yapıp ürettiği ürünleri satabilecekleri bir dijital ortam oluşturmayı düşünüyoruz. Bu sürece kadar kadınları 3 aylık eğitimlere tabi tutacağız. Kadınlara ürettiği ürünü sağlıklı üretmesi için ne yapması gerektiği, pazarlama noktasında izlemesi gereken yollar ve sanal ortamda nasıl satacağı anlatılacak. Bu kadınlara bir ortam oluşturmayı ve ürünlerin satışını yapmayı hedefliyoruz. Bunun yanında kentteki tüm kadınlara ulaşarak kadın meclisinin etkinlikleri ve faaliyetleri noktasında bilgilendirme yapıyoruz. Her kesimden ekonomik sahada çalışan ve çalışma hevesi olan tüm kadınlara ulaşmayı hedefliyoruz. Her gün böyle görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Kadınlar birimimize ulaşıp kurmak istedikleri işi anlatıyorlar ve neler yapabilecekleri konusunda istişare yapıyoruz” diye konuştu.


‘Ekonomi kadının en fazla görülmediği alan’


Kadınların sadece kentte ya da ülkede değil tüm dünyada istihdam edilme noktasında dezavantajlı durumda olduğuna da dikkat çeken Sevim, kadının en fazla görülmediği alanın ise ekonomik alan olduğunu söyledi. Sevim, “Kadın Meclisi de bu ihtiyaçtan ötürü doğdu. Buna yönelik çalışmaların başarıya ulaşmış olması bizim için uzun bir yol. İşsizlik gibi bir problemimiz var. İstihdam edilme noktasında genel bir problem varken bu alanda elbette kadınlar daha fazla dezavantajlı. Burada bu kadınlara yönelik çalışmalar yapma ve katkı sunmak istiyoruz. Teknik okullarda okuyan kız öğrencilerin okulu bitirdikten sonra istihdamlarını kolaylaştırıp pratik eğitimlere dönük programlar gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında kendi iş alanlarını kurmak isteyen kadınlara yönelik kamu desteklerinden faydalanma, sermayeye ulaşım noktalarında destek sağlıyoruz” dedi.


‘Eğitimlerimize kentteki tüm kadınları bekliyoruz’


Meclis olarak kadınları ekonomik olarak güçlendirmeye yönelik eğitimlere başladıklarını dile getiren Sevim, 2020 yılında da her ay eğitimlere devam edeceklerini kaydetti. Sevim, “Bunun yanında sosyal çalışmalarımız da var. Bu çalışmalarımızın çoğu genele açık. Kentteki tüm kadınların katılmalarını diliyoruz. Bu eğitimlerden hepimizin fayda sağlayacağına inanıyoruz. Ocak ayı içerisinde yapmayı planladığımız bir girişimcilik eğitimi var. Sertifikaların alınmasından, desteklerden nasıl faydalanacağına kadar bir bilgilendirme semineri düzenlenecek. İş bulma süreçleri, insan kaynakları yönetimi, finansa erişim noktasında bilgilendirme eğitimleri gerçekleşecek. Kadınları desteklemeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz. Bu eğitimlere kentteki tüm kadınları bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi