MERSİN - Kurbanlık pazarında her yıl yaşanan yoğunluğun bu yıl yaşanmadığını belirten besiciler, hayvanların ellerinde kaldığını ileri sürerken, halkın da çöken ekonominin içinde perişan olduğunu dile getirdi. 

Türkiye’de artarak derinleşen ekonomik kriz, her alanda etkisini sürdürmeye devam ediyor. Mersin’in merkez Yenişehir ilçesinde kurulan Kurbanlık Pazarı esnafı, bayrama 3 gün kalmasına rağmen satış yapamamaktan yakındı. 160’a yakın esnafın bulunduğu pazarda,  bazı esnaflar şu ana kadar siftah yapamazken, bazıları ise çok az sayıda kurbanlıkları satabildi. Hayvan yemine, samana ve ilaçlara gelen zamlardan kaynaklı da kurbanlıkların fiyatı 2 bin ile 3 bin TL arasında değişiyor. Esnafın en çok korktuğu şey ise pazara getirdiği hayvanların ellinde kalması.

HAYVANCILIK BİTME NOKTASINDA 

Çocukluğundan beri hayvancılık ile ilgilenen 35 yaşındaki Muhittin Yüce, zamlardan kaynaklı besicilik yapanların sayısının düştüğünü belirtti. Hayvancılığın bitme noktasına geldiğini vurgulayan Yüce, geçen yıl pazara yaklaşık 500 kurbanlık getirdiklerini; ancak bu yıl 250’e yakın kurbanlık getirebildiklerini söyleyerek, nedenini ise kurbanlık fiyatlarının yüksek olmasına bağladı. Fiyatların yüksek oluşundan ötürü satış yapamadıklarını ifade eden Yüce, müşterilerin ekonomik krizden şikayetçi olup, krizin yüzde yüz kendilerine de yansıdığını aktararak, “Pazarda yoğunluk yok. Geçen yıllara göre oran çok düşük” şeklinde konuştu.

‘SATAMAZSAK ZARARDAYIZ’

Hayvanları satamamaktan korktuğunu dile getiren Yüce, satıcıların kurbanlıklarını zararına sattığını, kendisinin ise şuana kadar 12 kurbanlık satabildiğini sözlerine ekledi.  Türkiye’nin tarım ülkesi olduğuna; ancak yem sorunu yaşadıklarına dikkat çeken Yüce, yem fiyatlarından kaynaklı kurbanlık fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, hükümetten yem fiyatlarının düşürülmesini talep etti. Fiyatların yüksek olmasından kaynaklı pazara ancak 60 kurbanlık getirebildiğini dile getiren 48 yaşındaki Fesih Çelik adlı esnafta, ekonomik krizden kaynaklı yurttaşların neredeyse kurbanlık kesemeyecek duruma geldiğini söyledi. Hükümetin yaptığı açıklamalarda ekonominin şahane olduğunu ileri sürdüğüne vurgu yapan Çelik, “Ekonomi bu kadar şahaneyse; bu zamlar neden yapılıyor?” diye sordu. Üreticinin bitme noktasına geldiğini kaydeden Çelik, yetkililerin çiftçileri ve hayvancılık ile uğraşanlara destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.

ESNAF SİFTAH YAPAMADI

Pazarda şu ana kadar siftah yapamadığını dile getiren 56 yaşındaki Bahri Akagündüz ise 30 yıldır hayvancılık yaptığını belirterek, “Hayvancılık gün geçtikçe geriye gidiyor. Ekonomi çökmüş ve halk perişan, herkes bunu bilsin” dedi. Zamların hayvancılığa ciddi darbe vurduğunu söyleyen Akagündüz, geçen yıl pazara getirdiği 600 koyundan neredeyse hepsini satabildiğini, ancak bu yıl pazara getirdiği 90 koyun getirebilmesine rağmen şu ana kadar satış yapamadığına dikkati çekti. Hayvanların elinde kalma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Akagündüz, “Borcumuz artacak, ne yapalım? En son bu işi bırakmak zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

MA / Mehmet Şah Oruç

Editör: Haber Merkezi