JINNEWS Şehriban Aslan

URFA - Kibele Kadın Kooperatifi kurucularından Fatma Taş, ülkede yaşanan ekonomik kriz sebebiyle zor zamanlardan geçtiklerini belirtti.

Urfa’nın Suruç ilçesinde, 2019 yılında bir araya gelen 7 kadın “Kibele Tarımsal Üretim Kooperatifi’ni kurdu. 7 kadınla başlayan kooperatifleşme süreci bugün 30’dan fazla kadının üretim yaptığı bir çatıya dönüştü. Kooperatifin kurucularından Fatma Taş, dördüncü sezonlarına başladıklarını belirterek geçirdikleri zor zamanlar olduğunu fakat buna rağmen başarılı olduklarını söyledi.

‘Yedi kadınla yola çıktık ve başardık’

Suruç’ta ilk olarak 7 kadınla çalışma işe başladıklarını belirten Fatma, evden dışarı çıkması güç olan ve sosyal yaşantısı kısıtlı olan kadınları ayaklandırmayı kendilerine görev edindiklerini kaydetti. Kadınları evden çıkarmak için yola çıktıklarını ifade eden Fatma, “Kibele Kadın Kooperatifi kısmen de olsa hedefine ulaştı. Biz 7 kadın olarak başladık ve şimdi 30 kadın ile devam ediyoruz. Bu bizim için çok önemli bir başarı. Başarının yanı sıra ciddi anlamda zorluklar da yaşadık. Mahalle, toplum ve özelde de erkek baskısıyla karşı karşıya kaldık. Eril zihniyetin olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz” dedi.

Bir çuval sebzeden tonlarca üretime geçiş

Kadının her zorluğu aşacağına inandığını söyleyen Fatma, “Çalışmalarımız şu an iyi gidiyor, ekonomik olarak da ilk etapta ciddi sıkıntılar yaşadık. Kooperatifimiz dördüncü sezonuna giriyor yani biz 4 yıllık bir kooperatifiz. İlk başladığımızda bir çuval sebze ile başlamıştık. Bir çuval sebzeyi de bir arkadaştan borç almıştık, yani o kadar zordu. Bir çuval sebzeden tonlarca üretime geçtik. Bu bizim için gerçekten tarifi imkânsız bir duyguydu. Tabi bunun yanında her ne kadar mahalle baskısı, toplum baskısı olsa da bize gerçekten destek veren erkek arkadaşlarımız da oldu” şeklinde konuştu.

‘Kooperatifler birbirine kenetlenmeli’

Sezona şimdilerde başlamış olmaları gerektiğine değinen Fatma, ekonomik kriz dolayısıyla henüz başlayamadıklarını söyledi. Fatma, yazın ortasında olmalarına rağmen fiyatların çok yüksek olduğuna dikkat çekerken, “Domatesin kilosu 8 TL olmuş. Kilosu 8 TL olan bir sebzenin üretimini yapamazsın. Domates salçasına, patlıcan kurutmalıklarına geçen yıl bu vakitlerde başlamıştık ama ekonomik krizden kaynaklı şu an üretim yapamıyoruz. Çünkü ne olacağı belli olmayan bir durumdayız ve bu durumda da benim üretim kooperatiflerine çağrım şudur; üretim yapalım, ekim yapalım. Biz bu zorluğun üstesinden geleceğiz,  ben buna inanıyorum. Ama biraz daha birbirimize kenetlenmemiz lazım. Hem tüketim kooperatifleri olarak hem de üretim kooperatifleri olarak birbirimize sahip çıkmamız gerekir. Böyle olursa başaracağımıza inanıyorum” sözlerine yer verdi.

Pazar sorunu

Kibele Kadın Kooperatifi’nin pazarlama alanında zorluk çektiğini dile getiren Fatma şu ifadelere yer verdi: “Bütün arkadaşlarımıza sesleniyorum bizim bir an önce pazar alanları,  tüketim kooperatifleri açmamız gerekiyor. Üretim kooperatifleri için tüketim kooperatifleri şu an ciddi bir sorun. Yeterince pazar alanı bulamadın mı daha çok üretemiyorsun. Daha çok üretemediğin zaman da daha çok kadını bir araya getiremiyorsun. Malum Türkiye’nin ekonomik şartları göz önünde, insanlar evine ekmek götürmek zorunda.”

Editör: Haber Merkezi