İSTANBUL - "Ekonomik kriz yok" açıklamalarına tepki gösteren kadınlar, pazardan artık tane ile alışveriş yaptıklarını belirterek, "2 ayda 10 yılda gelecek zamlar geldi. Domates almak bile lüks oldu. Et zaten hiç alamıyoruz.. Şimdi zor, idare bile edemiyoruz" dedi.


JINNEWS'ten Safiye Alagaş'ın haberine göre; Ekonomik krizi en derinden hisseden kesim hiç kuşkusuz evin geçimini sağlamaya çalışırken, en uygun fiyatları arayarak çarşı pazar gezen kadınlar. 3-4 ay öncesine kadar 60 ila 100 TL arasında bir haftalık pazar alışverişi yapan kadınlar, artık eli boş döndüklerini belirterek, "Günü kurtarmaya çalışıyoruz" dedi.


'Artık pazara da gidemiyoruz' 


Hadra Bağcı, artık pazara dahi gidemediğini belirterek, buna bir de okul masraflarının eklendiğini dile getirdi. Sadece eşinin maaşıyla geçindiklerini söyleyen Hadra, "Evde kira olunca daha da zorlaşıyor. Önceden pazara geldiğimizde her şeyden 3-4 kilo alıyorduk. Şimdi 1-2 kilo zor alıyoruz. Çocuklarıma okul harçlığı dahi veremiyorum. Olursa veriyorum olmasa ekmek arası yapıp okula gönderiyorum" diye belirtti.


'10 yılda olacak artış 2 ay içinde oldu'


Fatma Bağcı, 2 ay içinde 10 yılda olacak artışın yaşandığını ifade ederek, "Mecbur kalmadan bir şey almak istemiyoruz artık. Pazarda artık kilo ile alamıyoruz. Taneyle ya da az az alıyoruz. Salkım domatesi 10 TL oldu. Geçen ay 6 TL idi. Limon da öyle. Önceki aylarda 2-3 kilo alıyorduk.  Şimdi ben domates poşeti dolu olan birini görünce şaşıyorum. Domates alınca pahalı bir şey almış gibi gözüküyorsun" ifadelerini kullandı.


'Bu pahalılık karşısında şaşırıp kalıyoruz'


Krizden yakınan Suphiye Saruhan, pazardan hiçbir şey alamadan döndüğünü aktararak, "Bir çare bulmamız lazım. 50 TL ile geliyoruz bir poşetle eve dönüyoruz. Bir şey alamıyoruz ki. Zaten kuru fasulye, yeşil fasulye, mantı alamıyoruz. Yeşillikler dahi çok pahalı. Bu pahalılık karşısında şaşırıp kalıyoruz ne alalım diye. Geçinebilmek için çok şey almıyoruz. Et alamıyoruz. Tavuk dahi alamıyoruz. Bir ekmek 2 lira olmuş. Günde 5 ekmek alıyoruz bize yetmiyor. 'Kriz yok' diyorlar. Kriz var nasıl yok” diye tepik gösterdi.


'Ne yapacağımızı bilmiyoruz’


Emekli maaşıyla geçindiklerini belirten Neriman Öztürk de, krizden nasıl etkilendiğini şöyle anlattı: "Bugün pazarda harcadığımla 3 ay önce 3 pazara çıkardım. Çok pahalı olmuş. Domates 10 TL olmuş. Almasak olmuyor. Hastayım mecbur alıyorum. Çocuklarım destek oluyor bana yoksa geçinemezdim. Şimdi yakıtlara da çok zam geldi. Ne yapacağız bilmiyorum. Geçen sene ay da 300-400 TL doğal gaz parası veriyorduk. Elektrik 80-90 TL geliyordu. Bu sene ne yapacağız? Artık battaniyenin altında otururuz. Allah yardımcımız olsun başka bir şey demiyorum. Biz geldik gidiyoruz da işte torun torba onlar ne yapacak bilmiyorum."


‘Artık idare bile edemiyoruz’


Emekli maaşıyla 3 torununa baktığını dile getiren Saliha Aksoy ise, "Her istediğimizi alamıyoruz. Zaten kırmızı eti hiç sormayın. Hiç alamıyoruz. Biz dar gelirli vatandaşız zengin değiliz ki! Bütçemiz neye yetse onu alıyoruz. 50-60 TL ile geçinmeye çalışıyoruz. İdare eden bir toplumuz. Şimdi zor, idare bile edemiyoruz. Türkiye'nin hali kötü açıkçası. İyiye gitmiyoruz" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi