İZMİR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Ekonomik krizin gölgesinde Ramazan Bayramı’nı karşılayan kadınlar, etiket fiyatlarına dikkat çekerek, “Şekerin fiyatı iki katına çıkmış durumda. Bayramlar eskidendi” dedi.


Ramazan Bayramı yaklaşırken, ekonomik krizin en derinden hissedildiği yerlerin başında da semt pazarları geliyor.  Pazar esnafının en önemli sorunu ise benzin fiyatları. Eski İzmir semt pazarında, limonunun fiyatı 4-5 TL’den, patates 5, tuzlu çekirdek 13, kırık ceviz içi 50, karışık çerez 40 TL’den başlıyor.


‘Artık pazara 15 günde bir geliyoruz’


Pazar alışverişine çıkan Halime Alma, sadece bir kilo domates ve biber alabileceğini belirterek, her geçen yılın bir öncekinden kötü olduğunu vurguladı. Artık pazara 15 günde bir gelen Halime, “Bayramlık alışverişi eskidendi. Büyüklere sormak lazım neden alamıyoruz. Gülecek halimiz kalmadı” dedi.


‘Gıda dışında bir şey alamıyoruz’ 


Bayramda daha önceden aldığı kıyafetleri tekrar giyeceğini kaydeden Altın Sarıel, “Alabildiğimiz yetmiyor tabi. Yiyecek içecek dışında bir şey almıyoruz. Emekli maaşıyla ne alınabilir ki?” diye sordu.


‘Şekerin fiyatı iki katına çıktı’ 


Ekonomik krizin fiyatlara bakılarak anlaşılabileceğini belirten Makbule Maçin, “Bayram şekerleri geçen sene 6 TL iken bu yıl 12 TL. Üstelik kalitesi de düşük. Onun kavgasını yapıyoruz oğlumla, o ‘güzel şeker al’ diyor bende almak istemiyorum” ifadelerini kullandı.


‘Devlet kendisi için var’


Pazarda havlu satan Müzeyyen Halis, geçen yıl tanesini 10 TL'den sattığı havluyu bu yıl 15 TL'ye satmak zorunda olduğunu ve bu nedenle de satış yapamadığını söyledi. Günde 50 TL belediyeye işgaliye parası verdikten sonra mutfak masrafının bile kalmadığını aktaran Müzeyyen, “Devlet ne için var bilmiyorum, kendi için var herhalde. Halk için olması lazım” diye tepki gösterdi.


‘Dolaba kışlık atamayacağım’ 


Bezelyenin tam mevsimi olmasına rağmen 5 TL olduğunu belirten Şaziye Akar, bu yıl dolaba kışlık atamayacağını belirtti.


Çocuk kıyafetleri satan Saniye Gür, daha çok alt gelirli grubun pazardan alışveriş yaptığını ifade ederek, “Küçük esnaf yok olurken, büyük alışveriş merkezlerinde esnaf kazanıyor. Penye satıyorum. Geçen yıl 6, 7, 10 TL’ye kadar çeşitli ürünler vardı. Bu sene çeşit azaldı, kalite düştü, maldan kırpmışlar. Devletin halk için var olması gerekiyor ama ben doğdum doğalı garibanım” dedi.


‘Ekonomik kriz en çok kadınlara yansıdı’


Kadınlara 25 TL’den 150 TL’ye kadar değişen fiyatlarda kıyafet satan Ayşe Yalın, AVM’lerin özellikle kredi kartı satışıyla küçük ve yerel esnafı yok ettiğini kaydetti. 32 yıldır pazarda çalışan Ayşe, “Ben burada yaşlandım. Eski bayramlar satış açısından çok güzeldi. AVM’ler kredi kartı kullanıyor, bu da müşterinin gözüne görünmüyor” diye konuştu.


Önceleri pazarların daha kalabalık olduğunu söyleyen Zilan Derman da, kadın sayısının giderek azaldığına dikkat çekti. Evinde yemek çeşidinin azalması ve çocuklarına bakamama kaygısının psikolojik karşılığının da olduğunu belirten Zilan, şöyle dedi: “Birçok kadın ekonomik özgürlüğü olmadığı için eve hapsolmak zorunda kaldı. En çok da kendilerine özel harcamaları yok artık."


Seçim vaatlerinin çabuk unutulduğunu dile getiren Meral Uncu ise, “İsterdim ki daha iyi giydireyim çocuklarımı. Bunu bulamayan da var üstelik. Onlar ne olacak?” diye sordu. ( Kaynak: JINNEWS )
Editör: Haber Merkezi