ANKARA- ABD Merkez Bankası (Fed), Temmuz toplantısında faizi 75 baz puan arttırdı.  

Amerika Birleşik Devletler (ABD) Merkez Bankası(Fed), faiz oranını yüzde 2,50'ye yükseltti. Fed'in kararıyla politika faizini 75 puan artarak 2,25-2,50 seviyesine çıktı. Karar 12 üyenin tamamının oyu ile alındı. 

FOMC toplantısının ardından yapılan açıklamada, "Harcama ve üretimin son göstergeleri yumuşadı. Bununla birlikte son aylarda istihdam kazanımları güçlüydü" ifadeleri yer aldı. Açıklamada, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği, pandemi ile ilişkili dengesizlikleri, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıttığı belirtildi.

Önceki toplantılardan sonra yapılan açıklamalardaki, “Fed yetkililerinin ek faiz artırımlarının uygun olacağını öngördükleri” ifadesi bugünkü toplantıdan sonra yapılan açıklamada da yer aldı. Açıklamada, toplantıda Fed bilançosunun küçültülmesinin planlandığı gibi Eylül'de hızlandırılmasının kararlaştırıldığı ve eylülden itibaren mortgage destekli menkul kıymetlerin ayda 35 milyar dolar ve Hazine kağıdı stoğunun aylık 60 milyar dolar azaltılacağı vurgulandı.

FOMC'nin enflasyon risklerine karşı oldukça özenli, dikkatli olduğunu belirten açıklamada, “Fed’in FOMC enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürmeye güçlü şekilde bağlı" ifadeleri yer aldı.

KADEMELİ FAİZ ARTIŞI

Fed, Mart ayında 2018'den bu yana ilk kez faiz artışı yapılarak politika faizini 25 baz puan yükseltilmişti. Mayıs ayında Fed, bu kez 50 baz puan artışla 2000 yılından bu yana en yüksek faiz artışı yaparken Haziran ayında ise enflasyondaki artışa paralel olarak faizler 75 baz puan artırılarak yüzde 1,75'e çıkartmıştı.

(MA)

Editör: Haber Merkezi