VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Van Gölü suyundan sabun ürettiklerini belirten Muhittin Botan, göl suyunun sodalı olması nedeniyle birçok hastalığa iyi geldiğini belirterek, bu özelliklerinden dolayı göl suyundan yaptıkları sabunlara vatandaşın yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

 

Hamdiye Çiftçi



Van Gölü, tarihi ve doğal güzelliği yanı sıra dünyada sadece burada yaşayan İnci Kefali Balığına ev sahipliği yapıyor.. Dünyanın en ikinci, Türkiye’nin en büyük sodalı Gölü. Van Gölünün özelliliği bununla bitmiyor. Suyunun sodalı olması nedeniyle şifa kaynağı olarak biliniyor. Her yıl binlerce insan bazı cilt hastalığına iyi geldiği için Van Gölü suyuna giriyor.

Yüzyıllardır Van Gölü suyunun sodalı olduğu tarihi kitaplarda tarihçiler hep dile getirmiş. Bazı kaynaklarda 1040 yılında Van Gölü suyundan sabun yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca ünlü gezgin ve tarihçi Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Van Gölü suyunun özellikle deri için çok şifalı ve faydalı olduğu yazılıyor.  Bu özelliğinden dolayı yüz yıl öncesine kadar, Van Gölü suyundan sabun üretildiği belirtiliyor.

‘GÖL SUYU BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR’

Van Gölü suyundan sabun ürettiklerini belirten sabun evi sahiplerinden Muhittin Botan, göl suyunun sodalı olması ve kimi cilt hastalıklarına iyi geldiğini bu özellikle de egzama gibi cilt rahatsızlıklarına iyi geldiğini söyledi. Bu fikirden hareketle göl suyundan sabun yapmaya karar verdiklerini dile getiren Botan,  “Bu şekilde sabun yapımının eski bir gelenek olduğunu da araştırmalarımız sonucunda öğrendik. Binli yollara ait olan bir kitapta Van gölü suyundan yapılan sabunlardan bahsedilmektedir” dedi.

‘BU GELENEĞİ YENİDEN CANLANDIRDIK’

1920’li yollara kadar göl suyundan sabun yapıldığı vurgulayan Botan, “Biz bu geleneği yeniden canlandırdık. Bir de Van’a ait olan ardıç ağacının katranının çıkartılmasını da sabun işe birleştirdik. Eski Van’da bu gelenek de varmış. Ardıç ağacının ucu yakılarak katranı çıkartılıyor. Bu katran kimi hastalıklarda kullanılıyormuş. Biz bunu da Van Gölü suyundan yaptığımız sabunlara karıştırdık. Böylece egzama Sedef vb hastalıklara iyi gelebilecek bir sabun ürettik. Kullanan birçok kişi, olumlu sonuç aldıklarını belirttiler” diye konuştu.

‘YOĞUN TALEP VAR’



Hem Van içinde hem dış kentlerden yoğun sipariş aldıklarını vurgulayan Botan, “Özellikle Batman ve kimi çevre illerden siparişler aldık. Bu hastalık oralarda yaygınmış. Bir nebze de olsa insanların rahatsızlıklarına deva olabiliyorsak bu bizi ancak mutlu eder. Vatandaşlar göl suyundan sabun yaptığımızı duyduklarında büyük bir ilgimizle karşılıyorlar. Diğer sabunlardan aldıklarında, “bir tane de göl suyundan olanından verin” diyorlar. Van Gölü suyunda yaptığımız tanesini 10 ile 15 TL arasında satıyoruz. Diğer sabunların hammaddelerin Van’a özgü olan da var olmayan da var. Doğal yağlardan oluştuğundan farklı farklı bölgelerden geliyor. Doğal yağ sektörü her bölgede bulunmuyor. Van’da yetişen bitkiler de var, ama bu işi yapanlar belli bölgelerde bulunmaktadır. Sabunlarımız tamamen doğal bitkisel be el yapımıdır. Herhangi bir makine kullanılmamaktadır” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi