VAN -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Yorgan döşek ve çeşitli el işleriyle geçimini sağlayan Hamide Abi, ekonomik krize direniyor. Tüm zorluklarına rağmen kadının kendi işini kurmasının önemine dikkat çeken Hamide, “Eşimden para istediğimde bana bağırıyordu. Her kadının kendi kazancını sağlaması gerekiyor” dedi.


Kadına yönelik şiddetin en yaygın olduğu alanlardan biri de ekonomik şiddet. Kadınlar çalışma yaşamından dışlanırken, ihtiyaçları evli oldukları erkekler ya da diğer aile bireyleri tarafından karşılanmıyor. Çalışan birçok kadının ise kazancı gasp ediliyor. Ekonomik kazançları olmaması kadının şiddet gördüğü ortamdan uzaklaşmasına, boşanmasına, kendi yaşamlarını kurmasına engel oluyor. Tüm baskılara ve çalışma alanlarının daraltılmasına karşı kadınlar büyük bir emek ve dirençle üretime katılıyor.


Van’ın Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde yorgan, döşek yapmak için dükkan açan Hamide Abi (45) kazancıyla kendisini ve ailesini geçindirmeye çalışıyor. Aynı zamanda patik, lif, hırka ve çocuklar için kazak ören Hamide, 3 yıl önce işyerini açıp çalışmalara başladıktan sonra mahalledeki kadınların yoğun ilgisiyle karşılaştığını söyledi.


‘İş çıkması için ucuza dikiyorum’ 


Ekonomik kriz nedeniyle artık istediği kadar satış yapamadığını, iş yapabilmek için yorgan ve döşeklerin fiyatını düşürdüğünü belirten Hamide, “Kadınların getirdiği yorgan malzemesine göre 30 TL’ye yapıyorum, fakat kendim alırsam toplam 50 TL’ye yapıyorum. Bu iş gerçekten çok zahmetli fakat bana iş çıkabilmesi için bu fiyata yapmak zorundayım” dedi. Krizden önce kumaşın metresini 20 TL’ye aldığını fakat şimdi 30 TL’ye aldığını aktaran Hamide, “Kumaşın kalitesine göre fiyatlar değişiyor. Kriz her şeyin fiyatını yükseltti. Fiyatlar artınca masraflarım da artı. Sırf kadınların yorgan getirebilmesi için ucuza dikmeye çalışıyorum. İmkanlarım olmadığı için dükkânımı büyütemiyorum fakat dükkanımı büyütmek ve kendi malzemelerimi dükkanda satabilmek için direneceğim” dedi.


‘Yaz kış demeden yün yıkıyorum’ 


Yorgan ve döşeğin yapımını aşama aşama anlatan Hamide, “Yaz kış demeden yünü saatlerce yıkayıp kurumaya bırakıyorum, kurumasının ardından yün tarağıyla tarıyorum. Çarşaf üzerine bıraktığım yünü yorgan iğnesiyle özenle dikiyorum. Bir yorgan en az bir saat sürüyor. Bittikten sonra yorgan ve döşek soğuk kış geceleri için artık hazır oluyor” diye anlattı.


‘Hiçbir kadın erkeğe minnet etmesin’


Annesinden öğrendiği bu işin kendisi için “ekmek kapısı” olduğunu belirten Hamide, “Kendim ve çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılıyorum.  Eşimden para istediğim zaman bağıra çağıra veriyordu artık onun parasına ihtiyacım yok. Hiçbir kadının para istemeye ihtiyacı olmamalı erkeklere minnet etmemeli. Kadınlar ne becerisi varsa hemen icraata geçirmeli. Bir kadının kendi parasını kazanması gibisi yok” diye ekledi.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi