IĞDIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Verimli topraklarıyla bilinen Iğdır’da yetişen kayısı, kadınlar için istihdam alanı oluyor. Şimdi reçel zamanı olduğunu belirten üretici Nurcan Paran, “Bu verimli topraklar değerlendirilmiyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Belediye bu konuda istihdam yaratabilir” dedi.

JINNEWS'ten Zeynep Durgut'un haberine göre;  Iğdır’ın Hoşhaber beldesinde hasadı başlayan Iğdır kaysısı, bu yıl bereketi ile üreticinin yüzünü güldürdü. Sofralık olarak bilinen kayısı, tüketilmek üzere 4 farklı şekilde işleniyor. Yaş olarak tüketilmesinin yanında güneşte kurtulan ve reçeli yapılan bu kayısının kırılan çekirdeği de tuzlanarak kuruyemiş olarak tüketiliyor.


Reçel yaparak yaşamını idame ettiren Nurcan Paran, bu yılın verimli geçtiğini vurgulayarak, Mayıs sonunda olgunlaşan kayısının Haziran ayı içerisinde hasadının yapıldığını söyledi.


‘Bu mevsim kayısı mevsimi’


Reçel için sert ve tatlı kayısıların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Nurcan, yapımını ise şöyle anlattı: “İlk aşamada kayısılarımızı topluyoruz sonra belli parçalara ayrılarak doğruyoruz. Daha sonra kirece batırarak yarım saat bekletiyoruz. Ardından kayısıları süzgeçten geçirerek kazana atıyoruz. Kazanda da bir miktar şeker katıyoruz. Kayısı reçeli iyice soğuduktan sonra kavanozlara katıyoruz. Ben hem tarımla uğraşıyorum hem de reçel yaparak ev ekonomisine katkıda bulunuyorum. Her yerden kayısı reçeli isteyen müşteriler oluyor. Sonbahar mevsiminde de şeftali ve patlıcan reçeli yapıyoruz. Bu reçeli yapmak emek ve sabır ister.”


‘Toprak her şeyi veriyor yeter ki işletelim’


Iğdır’ın verimli topraklarının değerlendirilmediğini kaydeden Nurcan, özellikle kadınların bu konuda üretime teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Iğdır’da birçok meyve ve sebzenin yetiştiğini kaydeden Nurcan, “Iğdır da istediğiniz her şey yetişiyor. Fındık bile yetişiyor. Toprak bize her şeyi veriyor yeter ki yapan olsun. Burada kadınlar geçimini reçel yaparak sağlıyorlar. Iğdır’da insanlar çok çalışıyor ama emeklerinin karşılığını almıyorlar. Belediye bünyesinde sadece Iğdır’a özgü kayısı reçelleri yapılıp satılması için istihdam alanları açılabilir. Türkiye’nin her yerinden müşteriler var ama insanlar o kadar çok hantallaşmış ki artık üretmiyorlar” ifadelerini kullandı.


‘Hep birlikte üretelim ve yaşatalım’


Kadınlara da üretime katılma çağrısında bulunan Nurcan, şöyle devam etti: “Tarımla uğraşmak, üretmek gerçekten mükemmel bir şey. Üretim demek hayat demektir. Çünkü insan psikolojisine en iyi gelen ilaç doğadır. Emeğin karşılığını alabilmek huzur veriyor bana. Kadınlar üretime teşvik edilmeli. Hep birlikte üretelim ve yaşatalım.”
Editör: Haber Merkezi