ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: 7.9 milyar liralık bütçe açığını 4.7 milyar TL’ye indirdiklerini açıklayan İmamoğlu, ‘Personelimizin maaşlarını ödeyecek paramız yoktu’ dedi.

Cumhuriyet'ten HAZAL OCAK'ın haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde dün 2020 - 2024 Stratejik Plan ile 2020 yılı performans programı ve mali bütçesi oybirliğiyle kabul edildi. 25.9 milyar liralık 2020 Bütçesi’ni sunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, israfa son verdiklerine dikkat çekerek “7.9 milyar liralık bütçe açığını 4.7 milyar TL’ye indirdik. Sadece 6 ayda ve bizden önceki yönetimin planladığı, kucağımızda bulduğumuz bütçeden 3.2 milyar lira tasarruf sağladık” dedi.

İmamoğlu, İBB meclisinin dünkü toplantısında, belediyenin 2020 yılı bütçesi, yeni yatırımlar ve 5 yıllık stratejik planına ilişkin sunum yaptı. İmamoğlu, 26 Haziran’da İBB yönetimini ağır bir borç yüküyle devraldıklarını belirterek “Kucağımızda vadesi geçmiş yaklaşık olarak 6 milyar liralık bir borcu teslim alarak işe başladık. Personelimizin maaşlarını ödeyecek paramız yoktu kasada. Yıl sonuna kadar bizden önceki yönetimin yaptığı bütçeye göre 7.9 milyar liralık bir büyük bütçe açığı devraldık. Yani 6 milyar liralık vadesi geçmiş borç, artı sene sonuna kadar da yaklaşık 8 milyar lira daha para ihtiyacı. Toplamda 14 milyarlık bir bütçe açığı devraldık. Özetle biz 7.9 milyar liralık bütçe açığını 4.7 milyar TL’ye indirdik. İBB Meclisi’nden sadece 2.2 milyarlık borçlanma yetkisi alarak yaklaşık 8 milyar liralık açığı yönettik. Yatırımlarımızın da hiçbiri durmadı. Yenilerine de başladık” dedi.

‘Milyonluk fark yarattık’

İBB iştiraklerinin 23.5 milyar lira öngörülen bütçesinin de yüzde 15 daralmayla 20.5 milyar lira olarak gerçekleştiğine dikkat çeken İmamoğlu, göreve geldiklerinde belediye şirketlerinin vergi borçları nedeniyle kendi alanlarındaki İBB ihalelerine giremez durumda olduğunu anlattı. İmamoğlu, “İGDAŞ hariç iştiraklerimizde yaklaşık 600 milyonluk fark yarattık, İGDAŞ ile birlikte 900 milyon lira gibi bir kâr ile bu yılı kapatıyoruz. Önümüzdeki sene bunu en az iki katına çıkaracağız” diye konuştu. Yatırımlarda en büyük payı ulaşıma ve metroya ayırdıklarını belirten İmamoğlu, 2020 yılında 10 milyar liralık yatırım bütçesi planladıklarını anlattı.

‘Bütçede halk yok’

AKP grubu adına konuşan AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, “Bu bütçede İstanbullu yok, yatırım yok, kentsel dönüşüm yok, kadın yok, genç yok, çocuk yok. Bu bütçede hayal kırıklığı var. Bu bütçede halk yok. Biz İstanbul halkının geleceği için içeriğini onaylamasak da bütçeye evet diyeceğiz” dedi.

‘SÜKSE İÇİN İHANETE EVET DEMEYİZ’


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Meclis toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, gazetecilerin “Kanal İstanbul’la ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sizi kastederek ‘İşine baksın’ dedi. Ne diyeceksiniz” sorusuna, “Ben toplumun menfaatlerini ve haklarını korumak için belediye başkanı seçildim. ‘Sen otur işine bak’ cümlesinin bir başka açılımı, ‘En iyisini ben bilirim’ demektir. En iyisini 16 milyon bilir” dedi. İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Kanal İstanbul’la ilgili, “Dünyada büyük sükse yaratacak. CHP’nin takoz siyasetine boyun eğmeyiz” açıklamasının sorulması üzerine ise “Biz, birileri sükse yapsın diye İstanbul halkına ihanet edecek, yarın pişman olacakları hiçbir projeye ‘Evet’ demeyeceğiz” yanıtını verdi.
Editör: Haber Merkezi