İZMİR – İZENERJİ şirketi ile DİSK Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasında TİS görüşmelerinde sosyal hakların olduğu 10 maddede anlaşma sağlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ şirketi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş İzmir 2 No’lu Şubesi arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ediyor. Yaklaşık 10 bin işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde 23 maddeden 16’sı görüşüldü. Görüşülen 16 maddeden 10’unda mutabık kalınarak, imza atıldı.

Daha sonra sosyal hakların tutanak altına alındığı görüşmeyle ilgili Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız İZENERJİ şirketi önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda temsilci ve işçilerin katıldığı açıklamada, "Sadaka değil toplu sözleşme", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.

10 MADDEYE İMZA ATILDI

Mutabık kaldıkları maddeler hakkında bilgilendirmelerde bulunan Yıldız, “28’nci iş süresi ve çalışma saatleri, 34’üncü madde çalışma süresinden sayılan haller, 44’üncü madde öğle yemeği yardımı, madde 45 hastalık yardımı, madde 46 yakacak yardımı, madde 49 ulaşım yardımı, madde 50 izin yardımı, madde 53 işe devam primi ki madde 45 ile birleştirildi. Salgın hastalık koşullarında çalışma esasları ve son olarak 71’inci madde, uyuşmazlık çözme, disiplin kurulu ve terfi komisyonu ile ilgili 73’üncü maddeler imza altına alındı” dedi.

Günlük yemek ücretlerinin 24.65 TL’den 30 TL’ye çıktığını ve salgına yakalanan işçilerin yemek parasının kesilmeyeceğini aktaran Yıldız, “Ulaşım yardımında da özellikle KHK ile geçen ve güvenlikteki arkadaşlarımız açısından sıkıntılar yaşıyorduk bunu ortadan kaldırdık, ilçeler yazılarak geçti. Yakacak yardımı 225 TL’den aylık 300 TL’ye yükseldi. Yıllık izne çıkan günlük çıktığı kadar 20 TL brüt alıyordu, yüzde 35’ini alacak. Şu an ücret üzerinden hesaplarsak yüzde 115 zam gelmiş oldu. Ayrıca yeni maddelerden biri ise doğal yaşam parkına ve uluslararası fuara ücret ödemeden personel kimlik kartları ile giriş yapacak” ifadelerini kullandı.

‘BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ’

Görüşmelerin devam edeceği bilgisini de paylaşan Yıldız, sözleşmenin en az 10 bin işçiyi ilgilendirdiğini kaydetti. Yıldız, “Bu sözleşme 10 bin işçi ile imzalanacak. Taban ücretiyle ilgili bir teklif gelmedi. Talebimiz eşit ise eşit ücrettir, bunu almak için hep birlikte mücadele vereceğiz” dedi.

Görüşmenin yarın da devam edeceği belirtilirken, açıklama sloganlar eşliğinde son buldu.

(MA)

Editör: Haber Merkezi