ANKARA - AKP hükümetinin ekonomi politikalarını eleştiren kadınlar, “İnsanca yaşamak istiyoruz” diyerek, mücadele için sokağı işaret etti. 

AKP hükümetinin ekonomi politikaları karşısında halk yoksullaşırken, iktidar “2023 seçimlerine enflasyonda tek haneyle gireceği” iddialarıyla tepkileri dindirmeye çalışıyor. Gittikçe kötüleşen ekonomi politikaları karşısında AKP hükümetini eleştiren kadınlar, barınma, gıda gibi en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale geldiklerini söyledi. Kadınlar, kötü ekonomi politikalarına karşı mücadelede, sokağı işaret etti. 

Krizi en çok hisseden kesimlerin başında gelen üniversite öğrencileri, okul kitaplarını alamadıklarını söyledi. Bu öğrencilerden biri olan Nisan Çıra, artan fiyatlar karşısında öğrencilere reva görülen 850 TL bursla geçinmek zorunda kaldığını belirtti. Kredi Yurtlar Kurumu’nda (KYK) barınma maliyetinin 650 TL olduğunu ifade eden Çıra, “200 TL kalıyor. Bu yıl çok fazla zamlarla karşılaştık, çok daha fakirleştik. Hukuk Fakültesi öğrencisiyim, bir hukuk kitabı en az 200 TL. Bu durum diğer fakültelerde çok daha fazla artmış. Tıp Fakültesi’nde kitaplar bin TL. Barınamayan arkadaşlarımız var, devlet yurduna gidemeyen arkadaşlarımız da ev tutmak zorunda. İnsanca yaşayamayacağımız evler bize reva görülüyor” dedi.

OKULU BIRAKIYORLAR

Birçok arkadaşının geçinememesinden kaynaklı okulu bırakmak zorunda kaldığını dile getiren Çıra, “Dışarıda artık kaygı duymadan bir kahve içmek bile mümkün değil. Kültür sanat etkinliklerine lüks gözüyle bakıyoruz. Hijyenik pedlerin üst fiyatta olanlarına hiçbir şekilde erişemiyorum. Regl olurken sağlığımızı bir kenara bırakıp, en düşük, en kötü standartlarda olan ped markasını tercih etmek zorunda kalıyorum. Pedlere yüzde 18’lik lüks ürünlere uygulanan vergi oranı uygulanıyor. Bu temel bir ihtiyaç, devletin bunu ücretsiz şekilde temin etmesi gerekiyor” diye belirtti.

'ASIL CEVAP SOKAKTA'

Krizin kaynağının kapitalist sistem olduğunu söyleyen Çıra, “Krizi derinleştiren de iktidardır. Mevcut krize muhalefetin çözümü yeterli değil. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ‘sokağa çıkmayın’ dedi. Bu gerçekçi bir yöntem değil. Asıl cevap sokakta, sokak kadınların, gençlerin sesidir” diye ekledi.

'SAĞLIKLI BESLENEMİYORUZ'

İnşaat mühendisi Begüm Kutlu da, marketlerdeki fiyat artışlarından kadınların etkilendiğine değinerek, “Son dönemlerde artan ped fiyatları kadınları çok ciddi bir şekilde zorluyor. Temel ihtiyacın bu kadar pahalı olması ürünlere ulaşamamıza neden oluyor” ifadesini kullandı. Market alışverişlerinde sağlıklı ürünler yerine ucuz ürünlere yönelmek zorunda kaldıklarını da sözlerine ekleyen Kutlu, “Alacağım ürünün besin değerine göre değil de fiyatına göre tercih yapmak zorunda kalıyorum. Bu tercih sağlık sorunlarına neden oluyor. Sağlıklı beslenememekten kaynaklı B-12 eksikliği gibi pek çok hastalıkla karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu. 

'BEDELİNİ KADINLAR ÖDÜYOR'

“Türkiye’de her iki kadından biri işsizlikle karşı karşıya kalmış durumda” diyen iş bulamayan üniversite mezunu Aysun Gençtanır ise şöyle konuştu: “Üniversite mezunu olmak, nitelikli olmanın bu sistemde hiçbir karşılığı yok. Ülkede son dönemlerde gittikçe genişleyen bir ekonomik kriz var ve bu krizin bedelini eşitsizliği derinden yaşayan kadınlar ödüyor. Gelen zamlarla beraber insanca yaşama koşullarımız elimizden alınmış durumda, büyük bir yoksullukla karşı karşıyayız.”

'EMEĞİMİZİ SAVUNALIM'

“Bir ped fiyatının 82 lira olduğu bir memlekette yaşıyoruz” diyen Gençtanır, “Sağlık hakkıdır bu. Kadınların sağlık hakkını gasp ediyorlar. Kadınlar asgari ücrete dahi erişemiyor, en güvencesiz işlerde çalıştırılıyorlar. Ama bizler umutsuz değiliz kadın dayanışmasından güç alıyoruz. Biz kadınlar bu ekonomik krize yoksulluğa karşı mücadele edebiliriz. Tüm kadınları bulundukları her yerde emeklerini savunmaya çağırıyoruz” dedi.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi