MARDİN - Ekonomik krizin vurduğu inşaat sektöründe artan maliyetler nedeniyle Mardin’de firmalar başladıkları işlere dair sözleşmeleri tek taraflı feshetmeye başladı. 

MA'nın haberine göre; Her geçen gün derinleşen ekonomik kriz AKP tarafından inkar edilse de inşaat sektörü iflas etti. Mardin’de özel şirket inşaatlarının yanı sıra kamuya ait inşaat projelerinin neredeyse tamamı ekonomik kriz nedeniyle durduruldu. Kamunun inşaat projelerine dair ihaleleri alan müteahhitlerden işlerin yüzde 15’ine kadar olan kısmı bitirenler tasfiye yasasından yararlanmak için, işlerinin yüzde 15’inden fazlasını yapanlar ise piyasadaki belirsizlik nedeniyle sözleşmelerini tek taraflı feshetmeye başladı.

ŞANTİYELERE KİLİT VURULDU

Mardin’de kayyım yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi tarafından adliye binasının yanında fahiş fiyata gerçekleştirdiği kapalı otopark ve park projesi, Adalet Bakanlığı tarafından yaptırılan yeni adliye binası projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yaptırılan yeni TOKİ projesi ilk durdurulanlar oldu. Artan maliyetler nedeniyle sözleşmelerini tek taraflı fesheden firmalar, şantiye alanlarına kilit vururken, inşaatlarda çalışmak üzere çevre illerden gelen işçiler de evlerine geri dönmek zorunda kaldı. Firmaların güncel fiyatlar ile projelerin yeniden ihale edilmesini bekledikleri tahmin ediliyor.

İHALELER PEŞ PEŞE İPTAL EDİLDİ

Durdurulan inşaatların yanı sıra piyasadaki belirsizlik nedeniyle firmalar yeni işlere de başlayamıyor. Ocak 2022’nin ilk günlerinden bu yana kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı ve Valilik tarafından Mardin’de yapılması planlanan çok sayıda inşaat projesine ilişkin 30 ayrı ihale, piyasadaki belirsizlik nedeniyle talep olmaması üzerine iptal edilmek zorunda kaldı. Bu kapsamda Midyat’a yapılmak istenen otogar 4 defa ihaleye çıkarılırken, diğer birçok inşaat işi de 2’şer defa ihaleye çıkarılmasına rağmen her defasında iptal edilmek zorunda kaldı.

Editör: Haber Merkezi