VAN - Van'ın meşhur peynirine tat veren otlar, bu yıl kuraklıktan dolayı azalırken, fiyatlar katlandı.

Tahıl ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı bölge kentleri şiddetli kuraklığın etkisi altında kaldı. Yeterli ölçüde yağış alamayan bölgede ekili alanların birçoğu şimdiden kurudu. Bazı ürünlerin yapımında kullanılan otlar da kuraklıktan nasibini aldı. Van’ın meşhur otlu peynirinde kullanılan Sirmo (Sîrik), Mendê ve Heliz gibi otlar da kuraklıktan olumsuz etkilendi. Kentte yüksek yaylarda yetişen ve aynı zamanda farklı ürünlerde de kullanılan otlar bu yıl birçok yerde yetişmedi. Bu durumdan kaynaklı hem otların hem de peynirin fiyatı yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda 25-40 TL arasında satılan peynirin fiyatında yüzde 30, 5-10 TL'den satılan otların fiyatında ise yüzde 50'ye varan artış yaşandı.  

FİYATI İKİYE KATLANDI 

Kent merkezinde Sîrik satan Kerem Timur, geçtiğimiz yıl 5 TL'den sattığı otun fiyatının 10 TL'ye yükseldiğini aktardı. Sîrik'ın, mide, bağırsak ve şeker hastalığı için de kullanıldığına dikkati çeken Timur, "Sîrik, Van ve Hakkari dağlarında, karın yoğun olduğu yerlerde yetişiyor. Bu yörenin meşhur otudur ve sadece peynirde kullanılır. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bu otlar kısıtlı alanlarda yetişti. Çok az olduğu için fiyatı ona göre yüksek oluyor. Pahalı olmasına rağmen halk alıyor" dedi.

KURAKLIK ETKİSİ

Çaldıran ilçesi kırsalında topladığı peynir pancarını satan Mustafa Girgin, kuraklığın fiyat artışında etkili olduğunu kaydetti. Girgin, “Her yıl bu dönemde kent merkezinde pancar satarım. Sattığımız tüm pancarlar Vanlılar için vazgeçilmez ürünlerdir. Ancak bu yıl fiyatlar çok pahalı. Çünkü kuraklık var ve çok az yerde yetişiyor. Geçen yıl sattığımız pancarı bu yıl iki katına satıyoruz” diye kaydetti. 

PEYNİR FİYATI ARTACAK  

Peynirde kullanmak için ot satılan tezgahları gezen Şahyedin Şermuk ise, pahalılıktan dert yandı. Otun pahalanmasıyla peynir fiyatının daha da artacağına dikkati çeken Şermuk, "Sîrik otu yüksek yaylalardan geliyor. Bu yıl kuraklık nedeniyle yok denecek kadar az. Peynirin şimdiki fiyatı ile pancarın kilosu neredeyse aynı fiyata satılıyor. Bu yıl otlu peynir çok pahalı olacak gibi görünüyor” dedi. 

MA / Barış Dönmez 

Editör: Haber Merkezi