DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Diyarbakır’da 15 yıldır inşaat sektöründe yer alan mimar Halime Beyazıt, ekonomik krizden kaynaklı ihalelere dahi giremediğinin altını çizerek, “İhalelere girmemiz için ödeneklerin olması gerekiyor ancak o da olmadığı için cesaret edemiyorum” dedi.


Ülkede derinleşerek devam eden ekonomik kriz, her alanda olduğu gibi inşaat sektörünü de etkiledi. Mimar Halime Beyazıt, sektörün zor günler geçirdiğini vurgulayarak, daha önce ihale usulü çalıştığını fakat şu an ihaleye girmeye dahi cesaret edemediği söyledi. Halime, “Doların yükselmesiyle beraber her sektörde gelişen duraksama inşaat sektöründe de yaşanıyor” dedi.


‘İşimi devam ettirmeye çalışıyorum’


2013 yılında iç mimar olarak Galeria İş Merkezi’nde ofis açan Halime, ilk süreçlerde işlerinin çok yoğun olduğunu ifade ederek, bugün gelinen durumu şöyle anlattı: “İhale usulü çalışmalar yürütüyordum. Kamuda özellikle birçok çalışma yürüttüm. Ekonomik krizden önce mimarlığın çok yorucu olduğunu düşünüyordum. Kriz yoktu ve insanlar sürekli bir akış sağlıyordu. Fakat şu an ekonomik krizle boğuşarak işimi devam ettirmeye çalışıyorum.”


‘İhalelere girmek için ödenek yok’


Doların yükselmesiyle birlikte inşaat sektörünün zorlandığını kaydeden Halime, ihalelere girmeden kendi işini devam ettirmeye çalıştığını söyledi. Halime, “İhalelere girmek istersek bile ödenekler olmadığından kaynaklı girmeye cesaret edemiyorum. Şu anda kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz. Her sabah ‘acaba bu gün iş olacak mı?’ umuduyla işe başlıyorum. Mimarlık alanında zorluk çektiğim için farklı alternatifler geliştirdim. Farklı el sanatları, tablolar ve el işlemeli otantik perdeleri de burada satmaya çalışıyorum” diye belirtti.


‘Arkamızda devlet yok’


“Piyasada kadın emekçi olmak daha zor” diyen Halime, her şeye rağmen kadınların kendi ayakları üzerinde durması gerektiğinin altını çizdi. Halime, son olarak “Ekonomik kriz bana şunu öğretti; ya ayaklarının üzerinde durmayı öğreneceksin ya da yaşatılan kriz nedeniyle yok olup gideceksin. Mücadeleden vazgeçmemeyi bu süreçte öğrendim ve sonuna kadar da mücadele edeceğim. Çünkü arkamızda devlet yok kendi çabalarımızla yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. ( Kaynak: JINNEWS )
Editör: Haber Merkezi