ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Küresel piyasalarda risk algısı ABD'nin Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'yi öldürmesiyle hızlı arttı. Petrol fiyatları dört ayın zirvesine çıktı.








ARTI GERÇEK'in haberine göre;Piyasa haftanın son gününe ABD’nin İran’ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürüldüğü haberiyle başladı.

ABD, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün Komutanı Kasım Süleymani ve Irak’lı militan grubu Haşdi Şabi’nin Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’i Bağdat Uluslararası Havaalanı’ndaki konvoylarına düzenlediği saldırıyla öldürdü.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi, Kudüs Gücü Komutanı Kasımi’nin ABD tarafından öldürülmesine verilecek yanıtı görüşmek için olağanüstü toplandı.

Dolar/TL kuru, aralık ayı enflasyon verisinin ardından gün içi kazancını koruyarak 5.96'lı seviyelerden işlem gördü.

TÜİK tarafından bugün açıklanan verilere göre tüketici fiyatları aralık ayında yıllık yüzde 11.84, aylık yüzde 0.74 artış kaydetti. Çekirdek enflasyon yıllık yüzde 9.81 olarak gerçekleşti.

İLGİLİ HABER



2019 yılı enflasyon rakamları açıklandı



2019 yılı enflasyon rakamları açıklandı

TÜİK verilerine göre, aralık ayında enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,84 arttı. Aralıkta artış 0,74 oldu. 12 aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 15,18.





Sabah saatlerinde güne 5,96'lı seviyelerden başlayan dolar kuru enflasyon verisinin açıklanmasının ardından yüzde 5.97'li seviyelerden işlem görmeye başladı. Doların önemli piyasa paraları karşısındaki değerini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY) yüzde 0.5 artıda 1,188.25 puan oldu.

Analistler, küresel piyasalarda jeopolitik risk algısının, ABD'nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından hızlı bir şekilde arttığını belirtti.

PETROL FİYATLARI DÖRT AYIN ZİRVESİNDE

ABD'nin, İranlı komutan Kasım Süleymani'yi öldürmesi sonrası, jeopolitik risklerdeki artış endişesiyle petrol ve altın fiyatlarında hareketli saatler yaşanıyor. Petrol fiyatlarında artış yüzde 4'ü görürken, altın fiyatları da yüzde 1 civarında yükseldi.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymani ve Irak'lı militan grubu Haşdi Şabi'nin Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in Trump'ın emri ile öldürülmesi petrol ve altın fiyatlarında sert hareketler yaşanmasına neden oldu.

ABD'nin operasyon haberlerinin geldiği saat 05:20 sularında yüzde 4'ü bulan artışların yaşandığı petrol fiyatları, ilerleyen saatlerde bir miktar geri çekildi. Saat 08:55 itibarıyla brent petrolün varili yüzde 2,9'luk artışla 68,17 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 05:24'de 69,13 dolarla, 17 Eylülden bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Bugün yaşanan artışlarla birlikte petrol fiyatları, eylül ayındaki Saudi Aramco saldırısının ardından son dört ayın en yüksek seviyelerini görmüş oldu.

Uzmanlar, fiyatların İran’ın ne karşılık vereceğine bağlı olarak daha da artmasının muhtemel göründüğünü belirtiyor.

Brent petrolde teknik olarak 68,47 ile 68,74 dolar aralığının direnç, 68,20 ile 66,08 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Küresel piyasalarda spot altının onsu yaklaşık yüzde 1 artışla 1542 dolara yükseldi.

Editör: Haber Merkezi