VAN - ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Özalp’ta DBP’li belediyenin 2015’te kadınlara istihdam alanları yaratmak amacıyla hayata geçirdiği projeler, kayyım tahribatının ardından HDP ile yeniden hayat buluyor.


30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) kazandığı Van’ın Özalp Belediyesi, istihdam projeleri kapsamında 2015 yılında 6 bin 955 metrekare arazide çilek ve 255 metrekarelik 2 kapalı serada sebze yetiştiriciliği alanı açtı. “Kadın projeleri” olarak hayata geçen istihdam alanlarında 20 kadın çalışıyor ve elde edilen ürün kadınların sebze ihtiyacını karşılıyordu. Çileklerden reçel üretimi yapılırken, sebzelerden elde edilen kurutmalık ve yeşil haliyle ürün fazlası satışı sağlanarak, gelirleri ilçe kadınlarının hizmetine harcanıyordu.


Ancak 11 Eylül 2016 tarihinde belediyeye atanan kayyım zihniyetinden çilek tarlaları ve seralar da nasibini aldı. İlk icraatı Kadın Politikalar Müdürlüğü’nün tabelasını indirmek olan kayyım, tarla ve seralarda üretim yapan birçok kadının da işine son verdi. Yerlerine görevlendirilen erkekler ise, sebze ve meyve yetiştiriciliğini bitirme noktasına getirdi.


HDP’li belediye ile projeler yeniden hayata geçiriliyor


31 Mart seçimlerinde büyük bir oy farkıyla belediyeyi kayyımdan alan Halkların Demokratik Partisi (HDP), kadın projelerini bir bir hayata geçirmeye başladı. Seçimden hemen sonra tekrar halkla buluşan eşbaşkanlar, sorunları dinledi, hizmet alanında çalışan emekçilerle bir araya geldi.


‘Bizim işimiz üretim’


Eşbaşkan Dilan Öğrenci, sabahın erken saatlerinde kadınlarla tarla ve seralara giderek, kayyım döneminde çilek tarlasının büyük bir bölümünde kuruyan fidelerin yerine yenisini ekti, seralarda sebze ekimi için toprağı hazır hale getirdi.


DBP’li belediye döneminde işe alınarak tarla ve seralarda uzun süre emek veren Asiye Kılıç, işe dönüş davasını kazanarak tekrar belediyeye alındığını söyledi. Bu süreç HDP’li belediyenin dönemine denk geldiği için de sevinen Asiye, “İşe alındıktan hemen sonra tarlalarımıza bakmaya geldik. Gördüğünüz gibi büyük bir bölümü çürüdü. Üretimden kadın anlar, erkek anlamaz ki. Biz burada daha önce patlıcan, biber, domates, salatalık yetiştiriyorduk. Yetiştirdiğimiz sebzeleri satıyorduk. Ondan büyük bir gelir elde ediyorduk. Ben bu tarlalara kendi tarlalarım gibi emek verdim. Şu anda bütün fideler çürümüş. Yeniden üretim yapmak zor olacak ama bizim işimiz üretim olduğu için her zorluğun altından kadınlarla birlikte kalkacağız” dedi.


‘Arkadaşlarımızın bıraktığı yerden devam edeceğiz’


Eşbaşkan Dilan ise, amaçlarının kadının ekonomik bağımsızlığını kazanması olduğunu belirterek, “Kayyımların temel amacı daha çok kadına yönelik her projeyi pasivize etmekti. Tarlaların temizliğini yaptıktan sonra diğer işlemler sırasıyla hayata geçecek. Arkadaşlarımızın bıraktığı yerden devam edeceğiz” diye belirtti.

( Kaynak: JINNEWS )
Editör: Haber Merkezi