İZMİR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Yıkımın devam ettiği Kadifekale surları içinde açılan Pagos Üretim Pazarı’nı “geç gelen hizmet” olarak nitelendiren kadınlar, “Bir taraftan kenti yok ederken diğer taraftan Pagos gibi bir tarihi kalenin içine sıkıştırmak anlamsız.  Ne tandır yapan ne de kilim dokuyan kadınların ürünleri var” diyerek övülecek bir proje olmadığını söyledi.


JINNEWS'te Melike Aydın'nın haberine göre; İzmir’in Konak ilçesine bağlı Kadifekale surları içinde Kadifekale’den 90 kadın üretici, İzmir genelinden 24 tarımsal kalkınma kooperatifi ve 12 üretici kadın kooperatifinin bulunduğu Pagos Üretici Pazarı, geçtiğimiz Cumartesi günü görkemli bir etkinlikle açıldı.  Antik kaynaklarda “Pagos” olarak adlandırılan Kadifekale’nin yeniden kentin cazibe merkezlerinden biri olmasını hedefleyen projeye, kadınlar ise tepkili.


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir yandan proje çalışmaları yürütülürken, diğer yandan bir aya yakın süre içerisinde yüzlerce evin istimlak edilerek yıkılmasından rahatsız olan yurttaşlar, yıllardır bir semt pazarına ihtiyaç duyulurken, şimdi açılan Pazar’ın halkın ihtiyaçlarından ziyade bölgenin ticari cazibesini arttırmaya dönük olmasından rahatsız.


‘Bir tarihi kalenin içine sıkıştırmak anlamsız’


31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Konak Belediye meclis adayı olan Semra Uzunok, pazarın bölgede yaşayan tüm kimlikleri daha fazla yansıtması gerektiğini söyledi. Semra, “Buranın tarihi çok eski, ama bu günkü tarihi ile birleştirmez, çok kültürlülüğü ortaya çıkaramazsanız sadece pazar olur. Buranın pazara değil kendi kültürüne ve kadınların üretime ekonomiye katılmasına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.


Yaklaşık 10 yıldır Kadifekale etrafında yıkım ve göçertme planları uygulandığını kaydeden Semra,  ulaşımı kolay manzarası güzel olan Kadifekale sakinlerinin evleri için verdikleri emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Uzundere Konutları’nda olduğu gibi halkın borçlandırıldığını belirten Semra, şöyle dedi: “Burada ranta hizmet edecekse kentsel dönüşüme de karşıyız. Elbette ki kentleri yenilemek gerekiyor. Ama insanlık tarihine hizmet edecek bir proje yapılması gerekiyor. Buradaki halkın gelirini arttıracak projeler olması gerekir. Bir taraftan kenti yok ederken diğer taraftan Pagos gibi bir tarihi kalenin içine sıkıştırmak anlamsız.”


‘Kadifekale yıkılmadan projeler geliştirilmeliydi’


Pazar açılışında bulunan HDP Konak İlçe Eşbaşkanı Selma Demir de, “Kadınlarımızın maddi olarak daha fazla güç kazanmasını isteriz. Ancak burada ne tandır yapanlar var ne de kilim dokuyan kadınların ürünleri var. Kadifekale yıkılmadan önce bu tür projeler geliştirilmeliydi” dedi.


‘Bu hizmet değildir’


Devletin 90’lı yıllarda dayattığı baskı politikaları sonucu köylerinin yakılıp yıkılmasının ardından Kadifekale’ye göç etmek zorunda kaldıklarını belirten Sultan Yağmekan, “Burası küçük Mardin’di. Evlerimizi taşımak zorunda kaldık. Şimdi de gelmişler ‘size hizmet ediyoruz’ diyorlar. Bu hizmet değildir. Bize gölge etmesinler başka ihsan istemeyiz. Çünkü şimdi de ‘biz onlara hizmet ettik’ diye övünecekler” diye tepki gösterdi.


‘Pazarın çok önceden açılması gerekiyordu’


Her mahalleye iki tezgahın ayırıldığı Pazar’da Yeşildere Mahallesi’nden gelerek tezgah açan Filiz Ateşoğlu, kokulu taşlar, çanta, patik ev yemekleri satıyor. Bu sayede ürünlerini pazarlanma fırsatı bulduğunu söyleyen Filiz, pazarı ek gelir olarak görüyor.


Kadifekale’de yaşayan Emine Tayboğa ise, pazarın çok önceden yapılması gerektiğini ifade ederek, “Kentsel dönüşümde ne olacağı belli değil. Buradan taşınmak istemiyoruz. Üç katı geçmeyen evlerle yerinde dönüşüm yapılmalı. Kimsenin maddi durumu iyi değil” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi