ANKARA - Pazarcılar yakıt pahalılığından ürün getiremediğini belirtirken, alışverişe gelen yurttaşlar ise pahalılıktan alışveriş yapamadığını söyledi. 

Ekonomik kriz gün geçtikçe derinleştikçe ağır faturasını halk ödüyor. Doğalgaza, elektrik, akaryakıtın yanı sıra pek çok temel ihtiyaç malzemesine gelen zam halkın alım gücünü düşürdü. Pazarcı esnafı mazota gelen zamlardan mal getiremezken, yurttaşlar artan fiyatlardan meyve sebze alamaz hale geldi. Mamak İlçesi Tuzluçayır’da bulunan Salı Pazarında hem esnafa hem alışverişe gelen yurttaşlar, pahalılıktan şikayetçi.  

ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE AĞLIYOR

Eskiden 3 TL’ye aldığı ürünü şimdi 13 TL’ye dahi alamadığını belirten yurttaşlardan Elif Kaya, pazara gelenlerin en uygun ürünü aramak zorunda olduklarını ve bozuk ürünlere yöneldiklerini söyledi. Kaya, “Bozuk mallara para vermek zorundayız, eve eli boş dönmemek için. Bir yeşil soğan olmuş 10 lira, üretici ağlıyor, tüketici ağlıyor. Bu saatten sonra bu durumu kimse düzeltemez, ülke batmış. Bundan sonra başa kim gelirse gelsin yıllarca bu ülkenin borcunu ödeyecek. Olan gariban halka oluyor. Yağ 2 hafta önce 100 liraydı, Rusya Ukrayna'ya savaşı sonrası oldu 180 lira” dedi.

“Türkiye'de Ayçiçek yağı yetişmiyor mu? Rusya’dan almak zorunda mıyız?” diye soran Kaya, “Devlet büyükleri birbirlerini yer olan halka olur, bizler çekeriz. Ne söylersek söyleyelim bu adam gitmeden bu ülkeye çözüm gelmeyecek” diye konuştu.

HİÇBİR ŞEY ALAMAZ HALE GELDİLER 

Ekonomik krizden dolayı ürün alıp satamadıklarını dile getiren pazarcı esnafından İsa Aşeli, “Giderler çok olduğundan satamıyoruz tam aksi daha çok zarar ediyoruz. Bir araç Antalya’ya git gel 12 bin TL mazot yakıyor. Önceden aldığımız ürünü 1 TL farkla satıyorduk şimdi 2 buçuk TL bile farkı kapatmıyor. Çiftçi de işin içinde çıkamıyor biz de. Yarım kilo sebzeyi dahi alamaz duruma geldik. Gübre fiyatları artmış, bir traktör bir kilometrede 7 bin TL yakıyor. Çiftçilere destek sağlanmıyor, mal yok insanlar da ekemiyor. Buna artık bir çare bulunmalı. İnsanlar hiçbir şey alamaz hale geldi, gerçekten çok yazık” diye belirtti.  

‘HÜKÜMET DEĞİŞMELİ’

43 yıldır Ankara’da yaşadığını hiçbir dönemde bu kadar pahalı pazar görmediğini vurgulayan Dilber Kocaoğlu, tepkisini şöyle dile getirdi: “Fiyatlar çok pahalı, doları çıkardılar 18’e etiketlere yapıştı, dolar indi, etiket fiyatları bir daha inmedi. Bu fiyatlara hiçbir şey alamıyoruz eve eli boş dönüyoruz. Doğalgaz faturası olmuş 400 TL, hiç yakmamama rağmen bu fatura geldi. Artık battaniyeye sarılıp yatacağız.” 

Pazardan eli boş döndüğünü, domates dahi alamadığını anlatan Kocaoğlu, “En kötü biber olmuş 20 lira onu da yarım kilo aldım. Artık ne diyelim buramıza kadar geldi. Bu krizin tek sebebi güzel yönetememek. Hükümetin değişmesi lazım bir an önce. Erken seçim olsun, bu gitsin.  Kim gelirse gelsin bu gitsin yeter ki artık yeter” dedi.  

‘KENDİ KANALLARINDA KRİZ YOK’

Pazarcı esnafından Cezmi Yıldız, şunları ifade etti: “Ekonomik krizi derinden yaşıyoruz. Müşteri 25 kuruşu arar oldu, eli boş dönüyor eve. Yağ mı, tuz mu şeker mi alacak bu halk? Hükümete göre hayat güzel. Hiç halkın içine çıkıp soruyorlar mı ‘bu halkın sorunu nedir’ diye. Kendi kanallarını izliyorsun hayat çok güzel ekonomik kriz yok.”  

‘AVRUPA BİZİ KISKANIYORMUŞ!’

Kar edemediklerini, mazot parasının aldıkları ürünün iki katı olduğunu anlatan Yıldız, iktidarın değişmesinin şart olduğunu kaydetti. Yıldız, “Halkına çalışan ekonomiden anlayan birinin gelmesi lazım başa. ‘Avrupa bizi kıskanıyormuş’ ne kıskanması benim 20 liram onun 1 lirası ediyor” ifadelerinde bulundu. 

‘ÇOCUKLARIM NE YİYECEK?’

Yasemin isimli kadın ise, “Bir şişe yağ olmuş 180 TL şu anda evimde yağ yok. Ben yağa bu parayı versem benim çocuklarım ne yiyecek. Elektrik ve doğalgazı hiç söylemiyorum bile. Bütün bunların sorumlusu bu hükümettir. Biz sana neden oy verelim ki. Her şey çok pahalı hiçbir şey alamıyoruz. Alsak bile gramı ile alıyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi. 

‘EKMEĞE SÜRECEK YAĞIMIZ YOK’

Zamlardan dolayı elektrik faturasını ödeyemediğini söyleyen Ayşe Akkaş, “Bittik bittik sıfırız! Bu zamlardan kaynaklı sinirden şekerim yükseliyor. Param bana yetmiyor. Kira olmuş 800 TL aldığım para bin 800 TL’yle ne yapalım” şeklinde konuştu. 

“Görüyor musunuz? Sebze meyve fiyatları 30-40 TL. Nasıl alıp yiyeceğiz?” diye soran Akkaş, şunları ekledi: “Cebimizde 5 kuruş var nasıl alalım? 60 yaşındayım 50 lira verecekler diye her gün hizmet ediyorum. Ben de isterdim evde oturmayı. Ekmeğe sürecek yağımız yok, çaresiz kaldık.”

‘HERŞEYLERİNİ ALIP ÖYLE GİDEYİM’

Alışveriş için pazara çıkan Ayla Öner ise, şunları söyledi: “Yiyecek ekmek bulamıyoruz, bir kilo salatalık 20 TL olmuş. Bir tencereyi dolduracak sebze alamıyoruz. Bir kilo soğan bile alamıyor bu insanlar. 300-400 TL lazım bu insanların pazara gelebilmesi için. İktidar zaten gidiyor giderken de ‘her şeylerini alıp öyle gideyim’ diyor. Kendine yakışanı yapıyor diyecek başka bir şeyim de yok.” (Kaynak: MA)

Editör: Haber Merkezi