ŞIRNAK - Döviz kurlarında yaşanan artıştan dolayı Federe Kürdistan Bölgesi’nden Silopi’ye getirilen çay, şeker, sigara, tahin ve kahveye son 3 ay içerisinde yüzde 100 zam geldi.
Federe Kürdistan Bölgesi’nden Şırnak’ın Silopi ilçesine getirilen şeker, çay, sigara, tahin, kahve, yağ ve süt tozu gibi ürünlerin fiyatları; döviz kurlarındaki artıştan dolayı yükseldi. Ürünlere, son 3 ay içerisinde yüzde 100 zam geldi.


ÇAY VE KAHVEYE YÜZDE YÜZ ZAM


Fiyatı iki katına çıkan ürünlerin başındaysa, yurttaşlar tarafından en çok tüketilen ürünler arasında bulunan çay geliyor. 3 ay önce 30 ile 32 TL arasında değişen fiyatlarla tüketiciye ulaşan dökme çay, bugün itibariyle 55-60 TL arasında satılıyor. Fiyatı 13 lira olan sallama çayın paket fiyatı ise 20 liraya yükseldi. Çayın yanı sıra Irak’tan getirilen Yemen Kahvesi’ne de büyük oranda zam yapıldı. Daha önce 12 TL’den satılan kahvenin 250 gramlık paketi 20 liraya çıktı. Yine 16 TL’den satılan süt tozunun paketi de yüzde 100'ün üzerinde bir artış göstererek, 35 TL’ye yükseldi.


Fiyatlardaki zamlara dikkat çeken kahvehane ve kafe işletenler de çay ve kahveye yüzde 50’lik zam yaptı.


YAĞ VE ŞEKER CEP YAKIYOR


Fiyat artışlarından etkilenen bir diğer ürün ise sıvı yağ. 3 ay öncesine kadar 80 TL’den piyasaya sürülen 18 litrelik yağ tenekesi, 125 TL’ye çıktı. Yağ tenekesinin fiyatının önümüzdeki günlerde daha da yükselerek 135 TL’ye çıkarılacağı belirtiliyor.


Temel ihtiyaçlar arasında bulunan şekerde de benzer bir durum söz konusu. 32 TL’den satılan 10 kilogramlık şekerin torbası, bugün 40 TL’ye yükselmiş durumda.


SİGARA FİYATLARI TEKELLE YARIŞIYOR


Fiyatı döviz kurlarına bağlı olarak yükselen ürünlerden bir diğeri ise sigara. Tekel ürünlerine sık sık yapılan zamlardan kaynaklı tercih edilen Federe Kürdistan Bölgesi’nden getirilen sigaralara da yüzde 100 zam geldi. En ucuzu daha önce 3 TL’den satılan sigara 6 TL’ye çıkarken, en fazla tercih edilen sigaraların fiyatı da 5.50 TL’den 9 TL’ye yükseldi.


PİRİNCE DÖVİZ VE AMBARGO!


İran’dan getirilen pirinç de zamlardan nasibini alan ürünler arasında. Bölgede çokça tüketilen ve 2 ay öncesine kadar 5 kilosu 32 TL’ye satılan İran pirinci, bugün 55 TL’ye satılıyor. Market fiyatı yer yer 65 TL olan pirinçteki artışa, ABD’nin İran’a uyguladığı ambargonun da etkili olduğu belirtiliyor.


Yine, birkaç ay öncesine kadar Silopi’de 40 TL’ye satılan bin 350 gram Irak tahini, yüzde 100'ün üzerinde bir zamla 90 TL’ye çıkmış durumda. Söz konusu tahin bazı yerlerde ise 100 TL’den satılıyor.


MA / Ahmet Kanbal
Editör: Haber Merkezi