DİYARBAKIR - Diyarbakır’da birçok esnaf, iş yerlerinin camlarına astıkları "Soygun var" yazısıyla yüksek elektrik faturalarına tepki gösteriyor. 

MA'nın haberin göre; Bingöl'de elektrik faturalarına yapılan zamlara karşı bir iş yerinin camına "Soygun Var!" yazısı asılmasının ardından, Diyarbakır'da da bazı esnaflar benzer yazılar dükkanlarının camlarına asmaya başladı. Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtindeki birçok esnaf, iş yerlerinin camına "Soygun var! TEDAŞ zulmüne hayır" yazısıyla yüksek eletrik faturalarına tepki gösteriyor.  

İŞSİZLİK VE YÜKSEK FATURALAR

Telefon satışı yapan esnaflardan Davud Karakuzu, elektrik faturasının bin 150 TL'ye yükselmesine tepki gösterdi. Buna tepki amaçlı iş yerinin camına söz konusu yazıyı astığını aktaran Karakuzu, Ocak ayı zammının yansıtılmasıyla birlikte daha yüksek faturalar geleceğini kaydetti. Karakuzu, birçok kez yüksek faturalara boyun eğdiklerini ancak bundan sonra boyun eğmeyeceklerini belirterek, "Yani bir insanın yaşam sınırı vardır. O sınırın üstünde daha fazla yaşayamaz. Esnaf komple kepenk indirebilir. Uzak değil. İş yok" diye konuştu. 

Kazandıklarının sadece masraflarını karşılamaya yettiğini belirten Karakuruz, "Toplumsal mutabakat olmadığı sürece hiç kimse bu gidişata dur diyemez. İnsaf biraz. Monarşik bir düzende yaşıyoruz. Eskiye nazaran fazla kazanamıyoruz. Aylık 4 bin TL karımız varsa bunun bin 150 TL’si elektriğe gitti. 2 bin TL personel, bin TL yemek. Elde kaldı sıfır. Yani ayı sıfırla götürüyoruz. Aldığımız cihazın yerini dolduramıyoruz. Esnaf olarak mağduruz. Konuşan kişi çok ama çözüm yok. Önemli olan çözümü bulmaktır” dedi.  

KAPATMA NOKTASINA GELDİ

İş yerine astığı yazıyla yüksek faturalara tepkisini gösteren bir başka esnaf Şiyar Göktimur ise faturalarının sürekli katlandığını söyledi. Göktimur, "2021 Aralık-Kasım faturalarımız 500-600 TL iken bugün faturalarımız 2 bin-3 bin TL oldu" dedi. TÜİK ve enflasyon verileriyle yüksek zamların üstünün örtülmeye çalışıldığını söyleyen Göktimur, "Eskiden kazanabiliyorduk ama artık kazanamıyoruz. Çünkü 5'i devletin 1’i bizim. Kirası, stopajı, vergisi... Sadece elektrik de değil, sigorta ücretleri de geçen ay 900 TL iken bu ay bin 600- bin 700 TL'ye çıktı. Personel maaşı yine öyle. Bu tabii ki emekçi arkadaşlarımızın hakkıdır. Ama masraflarımız çok fazla arttığı zaman da bunları karşılayamıyoruz. İş yerlerini kapatma noktasına gelmekteyiz” şeklinde konuştu. 

'İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKMAK ÜZERE' 

En son kendilerine bin 920 TL elektrik faturası geldiğini aktaran Göktimur, şöyle konuştu: "14 metrekare iş yerine gelen fatura bu. Faturayı daha ödeyemedik. Klimayı dahi çalıştırmıyoruz. Sadece 1 soba, spot lambalar ve led lambalar. Başka da bir şey yok. Dükkanı 20-30 metrekare olan arkadaşlarımıza gelen meblağlar ise kira bedellerinden fazla. İş çığırından çıkmak üzere. Ekonomik kriz olduğu için değil yandaşları ve sermayedarları doyuramadığımız için. Aslında onları doyurabilseydik her şey bize yetecekti. Onları doyuramadığımız için adına ekonomik kriz diyorlar.”

Editör: Haber Merkezi