ANKARA - Kamu emekçisi ve emeklilerinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri başladı.

Yaklaşık 4,2 milyon kamu emekçisi, 2,2 milyon emeklisinin aylıklarına 2022 ve 2023'te yapılacak zammın belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde başladı. Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Türkiye, çalışanlarını enflasyonun altında ezdirmeyecektir. Enflasyonun üzerinde bir noktada meseleyi ele alacağız" ifadelerini kullandı.

Bu yıl birlikte hareket etme kararı alan Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, ortak talepler belirledi. İki konfederasyon, hükümetten taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulundu.

Konfederasyonların ortak talepleri arasında tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesi, gelir vergisinin yüzde 15'ini aşan kısmının karşılanması gibi maddeler de yer alıyor. Memur ve memur emeklileri için bugün başlayan zam pazarlığı süreci, yasal olarak Ağustos’un üçüncü haftasında sona erecek.

KESK: EN DÜŞÜK 6 BİN 900 TL OLMALI

Görüşmelerde yer alan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ise şu taleplerde bulunmuştu: 

* Emekçinin grev yapma hakkını engelleyen 6288 sayılı kanunun değiştirilmesi.

* Son iki yılda emekçinin yüzde 8,5’lik kaybının telafi edilmesi. 

* En düşük memur maaşını 6 bin 900 TL’ye çıkarılması.

Editör: Haber Merkezi