ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Dün Euro/dolar paritesi 20 yılın en düşük seviyesine geriledi. Uluslararası piyasalarda, Euro dolar paritesi şu dakikalarda 0.9918'den işlem görüyor.

Reuters'un haberine göre; Böylece parite 2002 yılındaki 0,9952 seviyesinin altına inerken son 20 yılın en düşük seviyesini görmüş oldu.

Euro/dolar paritesi temmuz ayı ortasında da eşitlenmişti.

Merkez Bankası (TCMB), bazı ticari kredi faizlerini düşürmeyi aynı zamanda bu kredilerin büyümesini sınırlandıracak adımlarını hafta sonu açıklarken atılan adımlar tahvil getirilerinde sert düşüşe yol açtı.

Bankacılar TCMB'nin faiz indirimi bile birlikte attığı makroihtiyati adımlarla döviz politikasının ardından tahvil ve kredi politikalarında da kontrolünü, yön belirleyici rolünü artırdığına dikkat çektiler.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ekonomide faiz artırımına değil, üretim ve ihracatı artırıcı politikalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Bizi en çok zorlayan konunun faiz kur enflasyon denklemiyle sınandığımız ekonomi alanı olduğu bir gerçektir" diyen Erdoğan, "Türkiye'nin yeniden... sıcak para sömürgesi hâline dönüştürülmesine rıza göstermeyeceğiz" dedi.

ERDOĞAN: "TÜRKİYE GEMİSİNDE DELİK AÇMAK"

Verilen düşük maliyetli TL'yi dövize veya altına yatırmayı, "Türkiye gemisinde delik açmak" olarak tanımlayan Erdoğan, üretimi ve istihdamı teşvik etmek için sağlanan kolaylıkların amacı dışında kullanılmasına izin vermeyeceklerini söyledi ve şöyle dedi:

"Tasarruflarını hâlen döviz ve altında tutan vatandaşlarımızı buralardaki kazançlarını da garanti altına alan Türk Lirası mevduatlara dönmeye davet ediyorum."

Mevcut ekonomi politikasında TCMB destekli tek haneye yakın maliyetli krediler, net ihracat gibi hükümetin arzu ettiği alanlara yönlendiriliyor. KOBİ, tarım, ihracat, yatırım odağındaki kredilere verilen tek hanaye yakın maliyetli kaynak ile cari fazlayı sağlamayı amaçlayan bir ekonomi programı uygulanıyor.

Editör: Haber Merkezi