HABER MERKEZİ- Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine devam edeceği yönündeki beklentiler nedeniyle haftaya kayıplarla başlayan Türk Lirası, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz açıklamaları ardından değer kaybında yeni bir etaba daha girdi. Dolar, 10,60 TL’yi geçerek zirve noktasını bir adım daha yukarı taşıdı.

Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında faiz kararına ilişkin yaptığı açıklamalarının ardından Dolar/TL öğle saatlerinde 10,56 seviyesine kadar yükselmişti.

Avro ise güne 11,48'den başlarken, gün içinde 11,95 seviyesine çıkarak tarihi zirvesini gördü.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 10,2650 TL, avronun satış fiyatı ise 11,6390 TL olmuştu.

Doların güçlendiği bu dönemde TL'nin de değer kaybetmesi nedeniyle kurdaki yükseliş de durmuyor. Kasım ayında yüzde 5 yükselen kur sene başından beri yüzde 35'i aşan değer kazandı.

ERDOĞAN'IN FAİZİ ELEŞTİRİSİ SONRASI DOLAR VE AVRO REKORA KOŞTU

Erdoğan, 18 Kasım'daki Merkez Bankası toplantısı öncesi örtülü faiz talimatı vermişti. Erdoğan, "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam" demişti. Erdoğan'ın açıklamaları sonrası dolar artışını devam ettirdi.

GÖZLER FAİZ KARARINDA

Gözler 18 Kasım'da (yarın) yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. Piyasadaki beklenti Erdoğan'ın düşük faiz ısrarı nedeniyle Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık bir faiz indirimi daha yapması yönünde. Merkez'in yurt içinde %20'ye yakın olan enflasyona rağmen merkezin faizi düşürmesi TL'nin savunmasız kalmasına neden oluyor. Olası karar TL'yi dolar karşısında daha da zayıflatabilir.

( Kaynak: Cumhuriyet )

Editör: Haber Merkezi