İSTANBUL- Trendyol firmasının yüzde 11 zammına tepki gösteren işçiler,  “Bir avuç insan olarak herkesin hakkını savunuyoruz. Korkmuyoruz. Hakkımızı alacağız” dedi.

Trendyol Express çalışanları, Trendyol Group firmasının yaptığı yüzde 11’lik zammı protesto etti. İstanbul Maltepe ve Yenikapı meydanlarında açıklama yapan çalışanlar, enflasyon altı kalan zamma tepki göstererek iş bıraktı.

İşçiler, ekonomik kriz ve akaryakıta gelen zamlara işaret ederek, aylık masraflarının 7 bin 500 TL olduğunu söyledi. İşverenlerin bu zorluğu görmezden geldiğini söyleyen işçiler, verilen yüzde 11’lim zammı “sefalet zammı” olarak değerlendirdi. Bu şartlarda çalışmaya baş kaldırdıklarını ifade eden işçiler, “Belki pek çok kişi bilmiyordur ama bizler araçlarımızın tüm giderlerini bize verilen maaşlardan karşılıyoruz.  Son 1 yıl içerisinde akaryakıta gelen zam yüzde 250 iken bir kargo çalışanın sadece yakıt gideri aylık 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Elde ettiği karlar ile yüzde 600’lük bir büyüme yaşayan ve 16.6 milyar dolar yıllık kazancını açıklayan Trendyol Express, bizler asla ay sonunu göremezken başarı hikayeleri yazdığıyla övünebiliyor. Biz bu büyümenin, başarının bizlerden alınanlar olduğunun farkındayız. Bu koşullarda bize dayatılan enflasyon oranıyla kıyaslandığında yok hükmünde olan yüzde 11’lik trajikomik zam kabul etmiyoruz” dedi.

‘AYLIK GİDERLERİMİZ 7 BİN 500 LİRAYA DAYANDI’

Ortalama bir Trendyol Express çalışanının aylık giderinin 7 bin 500 lira olduğunu belirten işçiler, “Bu hesaba çalışırken yediğimiz yemek, evimizin kirası, faturalarımız dahil değildir. Sizler belki aldığımız maaş ile sadece kendimizi geçindirdiğimizi düşünüyorsunuz ama bizler neredeyse kargo taşıdığımız için araçların masraflarını yetiştirmek için çalışır hale geldik. Bizler bugün burada keyfiyet sebebiyle bulunmuyoruz. Bizlerin de evi, yatağı, çayı sıcak. Buraya gelmeyen Trendyol Express çalışanlarına sesleniyoruz. Bir avuç insan olarak herkesin hakkını savunuyoruz. Korkmuyoruz. Hakkımızı alacağız” diye konuştu.

TALEPLER

Konuşmanın ardından işçiler, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“*Yapılan bu zammı kabul etmiyoruz. Derhal yönetimin bu konuda yukarıda belirttiğimiz koşullar göz önüne alınarak daha iyi yaşam koşulları sağlayacak olan %50 zammı istiyoruz.

*İş yükümüzü ve masraflarımızı ikiye katlayan, öğlen saatinde gelen ikinci tır meselesinin kaldırılmasını ve yerine daha yapıcı çözümlerin getirilmesini istiyoruz.

*Hakkını arayan hiçbir Trendyol Express çalışanının iş hakkının fesih edilmesini istemiyoruz.

*Çalışanlar üzerinde ki stres ve baskılar çok fazla. Bir dakikalık geç gelmenin sonucu bile ücretimizden para kesintisi yapılmasıyken bu şartlar altında çalışmak kaza riskini de arttırmaktadır. İşçiler üzerinde ki mobbingin kaldırılmasını istiyoruz.”

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi