ORDU – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fındıkta kilogram alım fiyatını 26 buçuk lira olarak açıklaması tepkilere neden oldu. Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, açıklanan fiyatın maliyeti karşılamadığını söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı canlı yayında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2021 yılı fındık alım fiyatlarını açıkladı. Erdoğan, "Fındık alım fiyatımız yüzde 50 sağlam iç esasına göre, Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 liradır" dedi.

Erdoğan’dan gelen bu açıklama, bu yıl ki alım fiyatlarının açıklanmasını bekleyen milyonlarca fındık üreticisinin yüzünü güldürmedi.  

Yazılı olarak açıklama yapan Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, hesaplamalarına göre bu yıl fındığın maliyetinin 26 lira olduğunu paylaştı. 

‘MALİYETİ KARŞILAMIYOR’

Açıklanan alım fiyatının maliyeti karşılamadığını söyleyen Sağra, açıklamasında “Türkiye’ye en büyük gelir getiren ürünü üreten bizler mağdur ediliyoruz. Tüm Köy Sen olarak her zaman söylediğimiz gibi, üreticileri koruyan ve söz sahibi yapan tarım yasalarının çıkması gerekiyor. Tartışmalarda üretici köylüler olarak taraf olmadığımız, söz sahibi olamadığımız sürece hep başkasının belirleyeceği fiyata teslim olacağımız açık” ifadelerine yer verdi.

EMEP İL BAŞKANI: ÜRETİCİ DEĞİL, TEKELLER KAZANDI

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz da, fındık ürününden üreticinin değil, tüccar ve yabancı tekellerin kazandığını dile getirdi. 

Fındığın maliyetli olduğu için en az 35 lira olması gerektiğini dile getiren Poyraz, “İktidar ve şirketler birlikte çalışıyor. Üreticinin ürünü ve emeğinin sömürülmesi için her yolu deniyorlar. Maliyet seviyesinde bir taban fiyat kabul edilemez. Her yıl açıklanan fiyatlar maliyet seviyesinde kalıyordu, bu yıl da aynısı oldu” dedi.

‘İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ ŞART!’

Artık gerçeklerin  daha iyi ortaya çıktığını ekleyen Poyraz, “Tarım ve gıda politikalarındaki yapılması gereken değişiklik için iktidar değişikliği şart. Tarım ürünlerinde fiyatı, alıcı olan tüccar ve ihracatçıları belirlediği politika değiştirilmelidir. Üretici köylülerin, demokratik halkçı iktidar mücadelesinde yer alarak örgütlenmekten başka çareleri yok” diye konuştu. 

( MA)

Editör: Haber Merkezi