ORDU - TÜM KÖY SEN Ordu Şubesi, 2022 bütçe görüşmelerinde üretici köylünün yine göz ardı edildiğini belirterek, “İktidarın tarım diye bir derdi yok” dedi.

Tüm Üretici Köylü Sendikası (TÜM KÖY SEN) Ordu Şubesi bütçe görüşmelerine dair basın açıklaması yaptı. Açıklamayı şube başkanı Zekai Sağra okudu. Tarım ürünlerinde farklı destek sunumlarıyla rakam enflasyonunun yattığını söyleyen Sağra, “Açıklanan destekler üretici köylüyü memnun etmiyor. Fındık üreticisi için açıklanan destek şöyle; dekara 18 TL mazot, 8TL gübre desteği veriliyor. Alan bazlı destek de 170TL. Bunların toplamına bakıldığında yasada var olan tarımda en az GSMH’ın yüzde biri oranındaki desteğe bile ulaşılmıyor. Bir yıl içinde mazot zammı yüzde 40’ı aştı. Gübre fiyatı 3 katına çıktı.  Ayrıca bu destek Mart-Nisan aylarında ödenecek. Ödeme yapılana kadar gelecek zamları da düşündüğümüzde açıklanan destek devede kulak olmuştur” dedi.

‘İKTİDARIN TARIM DERDİ YOK’

Üretici köylüye yapılan destek ile tarım giderlerine yapılan zamlar ve raflardaki tüketim mallarına yapılan zamlar karşılaştırıldığında üretici köylünün daha fazla yoksullaşacağını ve üretimden kopacağını belirten Sağra, “İktidarın tarım diye bir derdi yok. Tarımsal üretimin girdilerinin fiyatlarının katlanarak arttığı bir dönemde açıklanan bu sözde destek oranlarıyla AKP iktidarının tarımsal üretimi teşvik ederek desteklemek, ülkenin gereksinim duyduğu gıdanın üretimini teminat altına almak gibi bir derdi olmadığı ortaya çıkıyor. İzlenen tarım politikaları nedeniyle tarım yapılamaz duruma gelmiştir. Fındık fiyatı geçen yıl da 23-26 TL arasındaydı. Bu yıl ortalama 23 TL’ye satılıyor. Bu da gösteriyor ki, AKP’nin fındık politikası fındık üreticilerini perişan etmeye devam ediyor. Bütçe üretici köylüyü görmüyor. İktidarın ithalata dayalı politikası ülke tarımını yok ediyor. Tarım ve gıda şirketlerinin tarımda egemen olmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı. 

‘SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ’

Bütçeye bir yıl boyunca nasıl bir ekonomi politikasının uygulanıp belirleneceğini ifade eden Sağra, “Hazırlanan bütçe ile işçi, emekçi, emekli, küçük esnaf ve üretici köylü göz ardı edilmiştir. Dolaylı vergilerle yine bizler mağdur ediliyor. Kazandığı kadar vergi politikası uygulanmıyor. Şirketlerin borçları silinirken biz üretici köylülerin arazisine, traktörüne haciz yapılabiliyor. Üretici köylünün borçları ve faizleri silinmek istenmiyor. Bu olumsuz durumu değiştirmek için sesimizi yükselteceğiz. Başka seçeneğimiz yok. Tüm Köy Sen’de örgütlenmeye çağırıyoruz. Sesimizi yükseltmezsek yeni dönemde mağduriyetimiz devam eder” diye konuştu.

Kaynak: MA

Editör: Haber Merkezi