ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Metal işçileri Türk Metal'in TİS taslağında yer alan zam talebinin sözleşmenin düşük zamla sonuçlanacağının göstergesi olduğunu söylüyor.

Ankara Arçelik Bulaşık Makinesi Fabrikası işçileri Türk Metal’in MESS grup sözleşmesi için açıkladığı sözleşme taslağına tepkili. Türk Metal’in “yüzyılın sözleşmesi” diye duyurduğu yüzde 26 zam ile biten, geçen sözleşmede alınan artışın çoktan eridiğine dikkat çeken işçiler, gerçek enflasyonun yüzde 30’u bulduğu dönemde taslakta yüzde 20-26’lık zam talebinin yer almasının sözleşmenin düşük zamla sonuçlanacağının göstergesi olduğunu söyledi.

Evrensel Gazetesinin haberine göre; Yaklaşık 10 yıldır fabrikada çalışan bir işçi, en azından taslakta taleplerin daha yukarıdan yer almasını beklediklerini ancak hayal kırıklığı yaşadıklarını belirterek “Masaya oturunca zaten aşağı inecek. Ama zaten almayı umduğumuz zam oranında taslak çıkınca, sendikanın sözleşmede ne alacağını çok merak eder olduk” dedi.

5 yıldır çalışan bir başka işçi de zam oranının çok düşük olduğunu söyledi. Yaşadıkları enflasyon ve kriz göz önüne alındığında sözleşmeden alınacak zammın düşük kalacağına dikkat çeken işçi, “Zaten kamuda çalışan işçiler, memurlar ve TÜPRAŞ işçilerinden sonra bize de çok zam vermemek için uğraşacaklar demiştik. Sendikanın taslağı bu kadar aşağıdan açması, zam alamayacağımızı bir nevi göstermiş oldu” diye konuştu.

‘TEMSİLCİLER ALTYAPISINI HAZIRLIYORDU’


Başka bir işçi de şöyle devam etti: “Bu taslak bize diyor ki; millete ne verdik de size ne vereceğiz? Asabım bozuldu resmen. Temsilciler zaten bunun altyapısını hazırlıyordu. Uzun zamandan beri yok Bursa’da birçok fabrika kapandı, yok biz hariç herkesin işi kötü, yok işten çıkarılma korkusu var herkeste... Sebep buymuş anlaşıldı. ‘Yüzyılın sözleşmesi’ eridi gitti, buna ne sözleşmesi diyecekler bekliyoruz.”

3 yıldır çalışan bir başka işçi ise sendika temsilcilerinin “Ekonomik krizdeyiz, insanlar önce işimiz diyor” yorumlarına tepki gösterdi. Her zaman işten atılma korkuları olduğunu söyleyen işçi, sendikacıların bu sözleri kendilerini susturmak için söylediğini dile getirdi.

‘MASAYA OTURMADAN DÜŞTÜLER’


Bir işçi ise şunları söyledi: “10 yılda bir işçiler iyice dolunca, iyi bir sözleşme yapıyor bunlar. Hayır, ekonomik kriz varsa patronlara mı var sanki? Bize diyorlar ki; Bursa’da bile işler kötü işten çok çıkarılma var. Bursa’nın yarısı Koç’un zaten. Koç bize hayatımız boyunca her yıl 1000 lira zam yapsa, ne eksilir ki ondan?” 7 yıldır çalışan bir işçi taslakta zam oranının fazla açıklanması gerektiğini anlatıyor: “Masada otururken onlar çıkar, sen düşersin. Fakat daha taslak aşamasında, masaya oturmadan bu kadar düşmek nedir? Bu demek oluyor ki bu sene alacağın zam yüzde 8-10. Doğal gaza son 1 yılda yüzde 50 zam gelmiş ama maaşa gelecek zam yüzde 8.”




MAN İŞÇİLERİ, YARISINA İMZA ATILACAĞINI DÜŞÜNÜYOR


MAN Otobüs Fabrikasında konuştuğumuz işçiler de taslaktaki zam talebinin gerçek enflasyonun altında olduğuna dikkat çekti. Bir işçi, “Bu şekliyle kabul edilmez. Bunlar bizimle alay ediyorlar. En az yüzde 30 olmalıydı. Bu da bu sendikayla olacak iş değil. Her maaş bordroma bakıyorum. Çok fazla vergi kesintisi oluyor. Bizim özellikle vergi diliminden kurtulmamız lazım” dedi. Bir diğer Man işçisi de yüzde 20’lerle masaya oturan sendikanın yüzde 7-8’e anlaşacağını söyledi. Fabrikada henüz taslağın tam olarak tartışılmadığını anlatan işçi, işçilerin önümüzdeki günlerde ne olacağını beklendiğini dile getirdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’de (TÜSAŞ) çalışan işçiler de metal işçilerinin sözleşmesini takip ediyor. Sendikalı olmadıkları için kendilerine verilen zammın çok az olduğunu anlatan bir işçi, devletin belirlediği zamların üstüne fabrikanın her sene çok küçük oranda zam eklediğini söyledi. Tabii sendikalı fabrikalardaki zamların da yüksek olmadığı, bazen enflasyon altında kaldığını söyleyen işçi, “Enflasyon yüzde 30’lardayken yapılan zam temel ihtiyaçları bile karşılamaktan çok uzak. Doğal gaza, elektriğe ve son olarak ulaşıma gelen zamlar asgari ücretle yaşamayı imkansız kılıyor” dedi.

TASLAKTA NE VAR?


Türk Metal Sendikası’nın MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi için hazırladığı taslakta, saat ücreti 15.55 lira altında olanlara bu rakamı geçmeyecek biçimde 75 kuruş iyileştirme, ardından ilk altı ay yüzde 20, ikinci altı ay enflasyon+1, üçüncü altı ay enflasyon+2, dördüncü altı ay enflasyon+4 talep etti.
Editör: Haber Merkezi