URFA - Urfa'da zirai don fıstık ağaçlarını vurdu. Yetiştiriciler bu senenin mahsulünü yitirirken, gelecek senenin mahsulü olan gözelerde de yandı. 

Urfa'da 14-15 Nisan tarihlerinde sıcaklığın ani düşmesi sonrası yaşanan zirai don, ağaçlardaki fıstığı ve önümüzdeki yılın mahsulünü verecek gözeleri yaktı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) verilerine göre kente bağlı Karaköprü ilçesinde 220 bin dönümlük alanda 2 milyon 500 bin, Bozova ilçesinde 350 bin dönüm arazide 4 milyon, Halfeti'de 190 bin dönümde 4 milyon, Birecik'te 190 bin dönümde 7 milyon 500 bin fıstık ağacı bulunuyor. ZMO’ya göre bu yıl yaşanan don nedeniyle Karaköprü ile Halfeti'de ürünün yüzde 50'si, Bozova'da yüzde 40’ı, Birecik'te ise yüzde 15'i yandı. Karaköprü ilçesinin Semkûli mahallesinde fıstık yetiştiricisi Ömer Çoban, zirai don nedeniyle 2 yılın mahsulünü kaybettiklerini aktardı. 

ZARAR BÜYÜK

Çoban, yanma nedeniyle kahverengiye dönen fıstık ve ceviz ağaçlarına işaret ederek, gidişatın iyi olmadığını söyledi. Çoban, “Yanmayla birlikte bu sene ve gelecek senenin tüm ürünleri yandı. Kimse biz çiftçilerin halini sormadı. Fıstığın durumu maalesef böyle" dedi. Ağaçların bakımı, gübre ve sulamada için sarf ettikleri emeğe değinen Çoban, ürün almak için 2 yıldır çabaladıklarını ifade etti. Yanma nedeniyle üreticileri zor günlerin beklediğini ifade eden Çoban, kuraklığın da üretimi olumsuz etkilediğini kaydetti. Çoban, “Ağaçlar yaş olsaydı hepsi giderdi. Bu yanma olayıyla birlikte bu seneki ürünler zaten yandı. Ağaçlar gelecek seneye de bu yanmanın etkisinden kurtulamaz. Ancak 2 yıl sonra ürün tekrar alabiliriz. Yaklaşık bin ton zarar sadece bizim mahallede meydana geldi. Bin ton da gelecek yıl alınamayacak” şeklinde konuştu. 

ÇİFTÇİ SORULMUYOR

Bu yılki mahsulün azlığından dert yanan Çoban, gübre ve ilaç fiyatlarının sürekli artmasına tepki gösterdi. Çoban, "Gübreyi, fiyatından dolayı kimse atamıyor. İlaç desen ateş pahası. Kimse çiftçinin halini sormadı. Tek derdimiz ağaçlarımızın sağlıklı haline dönmesidir. Ağaçlarımız bize kalsa yeter. Mahallemizde her bir ağaç 50 kilo ürün veriyor. Bu sene durumumuz kötü" şeklinde konuştu. 

MA / Müjdat Can

Editör: Haber Merkezi