DİYARBAKIR - Zarokistan'da Kîrmançkî öğretmenliği yapan Reyhan Petekkaya, 2016 yılında ihraç edildikten sonra kendi alternatifini oluşturarak şarküteri açtı. Reyhan'ın şarküterisinde bulunan tüm ürünler kendi elinden çıkıyor ve tamamen doğal.


JINNEWS'ten Şehriban Aslan'ın haberine göre, Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) bağlı belediyelere atanan kayyımlar, bağlı bulunan kurumlarda çalışanları ihraç ederken, anaokulu ve kreşlerde çalışan öğretmenler de ihraç listesinde yer aldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan 'Zarokistan' kreşinde Kîrmançkî öğretmeni olan Reyhan Petekkaya da ihraçlara karşı alternatif oluşturan emekçilerden.


Ürünlerin hepsi doğal


Zarokistan'da bir buçuk yıl çalışan Reyhan, ihraç edildikten sonra uzun bir süre çalışmadığını belirtti. Eşinin de Sur'da toptancı olduğunu ve çıkan çatışmalar nedeniyle dükkânını kapatmak zorunda kaldığını ifade eden Reyhan, "Artık ikimiz işsizdik. Kiradan kurtulmak için kredi çekerek ev aldık. Ancak yaşadığımız durumdan kaynaklı bu krediyi de ödeyemedik. Sonra ortak bir yer açmaya karar verdik ve şarküteri açtık. Diyarbakır'da şarküteri çok fazla ama neredeyse hepsi fabrikasyon ürünleri satıyor. Biz de doğal ürünlerimizi buranın aracılığıyla halka ulaştırmak istedik" diye konuştu.


'Köye gidip kendim yapıyorum' 


Reyhan, aslında bir köy pazarı açtıklarını ve ürünlerinin tamamen doğal olduğunu hatta çoğunu kendisinin yaptığını söyleyerek, şunları paylaştı: "Dükkânımızı ilk açtığımızda kasalardan başka bir şey yoktu. Yavaş yavaş kendimiz köye gidip ürünlerimizi yapıp getirdik. Özellikle doğal olmasına çok dikkat ediyorum. Amacım fabrikasyon ürünlerinden uzak durmak. Kahvemiz köydekiler tarafından yapılıyor, kuru baklagiller, sumak, kurutmalık, zeytinyağı, pestil, süt ve süt ürünleri, baharat çeşitleri, kuru yemiş, bal, salça, ince sac ekmeği ve sayamadığım diğer birçok ürünün hepsini el emeğimiz ile yapıyoruz. Kendi yapamadığımız ürünleri ise güvenilir ve organik yerlerden temin ediyoruz."


'Kriz etkilerini gösteriyor'


Mevcut ekonomik krizin işlerini etkilediğini de dile getiren Reyhan, "Kriz sadece bizde değil her yerde var ve her yerde karşılaşıyoruz. Fiyatlar geçen hafta düşüyorsa bir sonra ki hafta yine pahalı oluyor. İnsanlar gelip alışveriş yapamıyor. Alışveriş yapılamayınca biz de ürün getirmekte zorlanıyoruz. Krizin sadece bu kadarıyla sınırlı kalmayacağını biliyoruz" dedi.
Editör: Haber Merkezi